Kontrovezna odluka

Zakon o zabrani medija stupio na snagu u Ukrajini

  • Извор: Анадолија
  • 31.03.2023. 15:28

U Ukrajini je u petak na snagu stupio kontroverzni zakon koji Vladi daje ovlaštenje da zabranjuje medije bez sudske presude.

Zakonom, koji je izradila vladajuća stranka Sluga naroda, proširuju se nadležnosti Nacionalnog savjeta za televiziju i radio-difuziju, koji postaje jedinstveni regulator masovnih medija.

Savjet ima pravo da šalje obavezne instrukcije redakcijama svih medija, novčano kažnjava sve vrste medija, zabranjuje rad onlajn medija na period od 14 dana bez sudske odluke i poništava registraciju štampanih publikacija.

Regulator je dobio pravo zahtijevati da provajderi blokiraju pristup internetskim publikacijama bez sudske odluke, kao i da zahtijevaju od Jutjuba i Fejsbuka da izbrišu bilo koji materijal i od Gugla da izbriše informacije iz rezultata pretraživanja.

Vlast može regulisati i rad kablovskih i onlajn TV operatera.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je Kijev da preispita novi zakon i da započne široki dijalog s novinarskim sindikatima i medijskim sektorom.

"Sloboda i pluralizam medija u Ukrajini su u pitanju prema zakonu 'o medijima'", saopšteno je IFJ-a.

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.