Дмитриј Пољански

"Запад може да одгађа разговор о агресији на СРЈ, али не може побјећи од одговорности"

  • Извор: СРНА
  • 28.03.2024. 21:28

Запад може да одгађа дискусију о противзаконитој агресији НАТО-а на суверену СР Југославију /СРЈ/ извршеној 1999. године, али не може побјећи од одговорности, изјавио је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

Након што је на данашњем гласању поново одбијено одржавање сједнице поводом 25. годишњице НАТО агресије на СРЈ, Пољански је захвалио свима који су подржали Русију у приједлогу да се таква дискусија одржи и навео да су Француска, САД и Велика Британија жртвовале Савјет безбједности УН ради својих интереса, са циљем да учине све могуће да се не разговара о њиховим злодјелима.

Савјет безбједности ни вечерас неће расправљати о НАТО агресији на СРЈ

Савјет безбједности ни вечерас неће расправљати о НАТО агресији на СРЈ

Он је навео да је више чланица било за одржавање дискусије него у понедјељак, 25. марта, и оцијенио да то значи да су се "чули руски аргументи" почетком седмице.

"Гласање је потврдило тезу коју смо поставили у оквиру Сајвета безбједности УН да су западне земље превише заступљене у у овом тијелу. Жалимо због тога што је Савјет стављен у неповољан положај због Запада јер одбија да разговара о тачки свог дневног реда. Другим ријечима, чланице Савјета одбиле су да спроведу сопствени мандат и то је веома озбиљан ударац овом тијелу", нагласио је Пољански.

Он је напоменуо да одбијање одржавања састанка неће избрисати посљедице деструктивних поступака Запада.

"Разочћараћу вас када кажем да можете процедурално да блокирате један или два састанка, али то неће избрисати посљедице ваших дестркутктивнох поступака. Хиљаде мртвих и рањених, тровање земљишта осиромашеним уранијумом и огроман број обољелих од рака, што ће, према процјени стручњака, утицати на 60 наредних генерација на Балкану. НАТО створио жаришпте на Балкану које би могло да експлодира у било ком тренутку", упозорио је Пољански.

Пољански је циритао изјаве тадашњег сенатора Џозефа Бајдена, који 1999. године у Конгресу САД признао да је "предложио да се бомбардује Београд, да се пошаљу амерички пилоти, да се разнесу сви мостови преко ријеке, обуставе испоруке нафте и бројне друге конкретне акције".

"Надам се да схватате да што више кријете истину, она ће се више ширити. Свијет је видио да се и даље јако плашите да разговарарте о вашој илегалној агресији на суверене државе, укључујући СРЈ, Ирак и Авганистан", навео је Пољански.

Он је истакао да Запад свуда оставља траг смрти и уништења.

"Ако сте до сада могли да избјегавате дискусију, Савјет безбједности се нада да нећете тако лако избјећи одговорност за своје поступке", додао је Пољански.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм