Belgija šalje

Zapad ne prestaje da naoružava Ukrajinu: Stižu rakete Sea Sparow!

  • 07.09.2023. 16:00

Ukrajina će postati najnoviji korisnik RIM-7 Sea Sparrow raketa nakon što je Belgija saopštila da će ratom zahvaćenoj zemlji donirati određenu količinu ovog naoružanja.

Belgijsko ministarstvo odbrane kupilo je od Njemačke 14 radarski navođenih raketa more-vazduh tipa Sea Sparrow, a dio njih će biti poslat Ukrajini. 

Ogromno ukrajinsko blago u rukama Rusa - vrijednost više od 12 milijardi dolara?

Ogromno ukrajinsko blago u rukama Rusa - vrijednost više od 12 milijardi dolara?

Belgijanci su od Nijemaca navodno nabavili rakete koje su povučene iz upotrebe po cijeni od 7.000 evra po komadu te će Ukrajini donirati osam raketa, prenio je belgijski L'eho.

Mada se radi o projektilima koji se lansiraju sa brodova, Ukrajinci će See Sparrow rakete korristiti sa PVO sistema zemlja vazduh.

Rusi uništili prvi britanski tenk Čelindžer u Ukrajini

Rusi uništili prvi britanski tenk Čelindžer u Ukrajini

Kao poetncijalna platforma za mornaričke projektile se pominje 9K37 buk (NATO oznaka SA-17 Grizly) sistem srednjeg dometa.

Uprkos činjenici da se radi o starijem sovjetskom PVO sistemu, Ukrajina je navodno uspjela da ga modifikuje i prilagodi upotrebi sa zapadnim raketama, piše Politico, a prenosi Aero.rs.

RIM-7 Sea Sparrow je raketa namijenjena protivvazdušnoj odbrani brodova. Razvijena je tokom šezdesetih godina i vodi porijeklo od tada najmodernije raketa vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow.



Sparrow je raketa srednjeg dometa sa poluaktivnim radarskim samonavođenjem i u upotrebi je od šezdesetih godina prošlog vijeka. Domet novijih varijanti AIM-7F, M i P je i do 70 km a bojeva glava ima masu od 40 kg. 

Pored Belgije i Njemačke, Sea Sparrow koriste SAD, Kanada, Australija, Grčka, Bugraska i druge članice NATO pakta.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.