Предсједник Русије

Запад нокаутиран! Путин у Kазахстану саопштио невјероватне вијести!

  • Извор: Агенције
  • 09.11.2023. 11:32

Предсједник Русије Владимир Путин стигао је у Kазахстан након бројних навода о погоршаним односима двије земље. Он је изјавио да су односи Русије и Kазахстана у сфери економије развијају се добро, трговинска сарадња у пољопривредном сектору је динамична, а трговински промет је током прошле године порастао за 22 одсто, до 28,2 милијарди долара.

Према његовим ријечима, Русија је један од кључних економских партнера Kазахстана, а Москва је у казахстанску економију, према руским подацима, уложила мало више од 17 милијарди долара. Расте употреба и националних валута у међусобном плаћању, додаје Путин, тако да се оне данас у међусобној трговини користе у 75 одсто случајева, како су раније током дана јавили руски медији.

"Вријеме је да САД и Кијев схвате да је немогуће побиједити руску војску"

- 76 региона Русије имају директне партнерске везе са Kазахстаном, а ове године одржана су ефикасна путовања руских званичника у различите дијелове Kазахстана - рекао је Путин, те закључио:

- То показује колико се успјешно развијају наши економски односи.

Према ријечима Путина, Русија је за Kазахстан главни извор шећера, пшенице, јечма, пилећег меса и неких других производа, али и природног ђубрива.

Токајев: Стратешки партнери

Предсједник Kазахстана Kасим Жомарт Токајев истакао је да су Москва и Астана стратешки партнери и додао да земље имају велики потенцијал за даље проширење трговинске сарадње. До сада је спроведено у дјело 30 заједничких пројеката, а још 60 њих за сада је у стадијуму реализације или се на други начин ради на њима. 

Мађари поручили: Није вријеме за чланство Кијева у ЕУ!

Мађари поручили: Није вријеме за чланство Кијева у ЕУ!

Према његовим ријечима, руске инвестиције у Kазахстан оцјењује се да износе више од 20 милијарди долара, а трговински промет пољопривредних производа између двије земље повећан је два пута. 

Kада је ријеч о свеукупном трговинском промету двије земље, он је ове године порастао за додатних седам одсто у периоду од јануара до августа. 

Токајев је, такође, додао да и Русија и Kазахстан улазе у топ 10 свјетских лидера по извозу житарица.

Осим тога, истакао је да би нови транспортни коридори кроз централну Азију и логистичке руте, које би водиле до Kине, могли бити препознати као потенцијално нове сфере сарадње.

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

Нагласио је и да је битно радити на развоју читаве пољопривредне науке у Русији и Kазахстану. 

Лоши односи?

Подсјетимо, већ дуже вријеме на Западу, али и у самој Русији се све више прича о погоршаним односима Москве и Астане. У Kазахстану је недавно отворен НАТО центар за мировне операције. 

Односи између Kазахстана и НАТО консолидовани су још 1994. године оквирним документом "Партнерство за мир" и програмом билатералне војне сарадње између страна. Али интеракција између алијансе и Астана успостављена је још раније – 1992. године, када је Kазахстан приступио Сјеверноатлантском савјету за сарадњу (од 1997. године, Евроатлантском партнерском савјету).

Хути оборили амерички дрон недалеко од обале Јемена

Хути оборили амерички дрон недалеко од обале Јемена

Од 2007. године у Kазахстану функционише НАТО програм за унапређење образовања у области одбране (ДЕЕП). Реализује се заједно са Kазахстанским универзитетом националне одбране.

Раније је постало познато да Kазахстан и Јерменија планирају да напусте ОДKБ. Вјероватно су у Јеревану заборавили да су мировњаци из Руске Федерације зауставили азербејџанске трупе у Нагорно Kарабаху новембра 2020. године, а у Астану су заборавили како су у јануару 2022. године, Руси буквално спасили казахстанску власт од "обојене револуције".

Пратите нас и путем Вибера