Оборено 17 ловаца МИГ 29 за 10 дана

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

  • Извор: Мондо.рс
  • 09.11.2023. 07:11

У октобру 2023. године, интензитет непријатељстава на небу изнад Украјине порастао је на ниво који није виђен од првих недјеља рата у фебруару 2022. године. Од 13. до 23. октобра ове године, руске снаге су обориле 17 ловаца МиГ-29.

Украјина је користила овај тип ловаца у великом броју и прије почетка сукоба, а од тада је набавила још више ових авиона. МиГ-29 је један од три типа авиона који се широко користе у украјинским Оружаним снагама, заједно с тежим ловцем за превласт у ваздуху Су-27 и јуришником Су-24М, које је Украјина у значајнем броју наслиједила од Совјетског Савеза, наводи "Military Watch Magazine".

Број Су-27 се значајно смањио од почетка непријатељстава, али је флота МиГ-29 остала релативно велика до октобра. То је била посљедица како великог почетног броја МиГ-ова у редовима Оружаних снага Украјине, тако и чињенице да су овом класом управљале савезничке државе, односно Пољска и Словачка, које су пребациле укупно око 33 авиона, додајући више од 50 у службу украјинског ваздухопловства, напомиње издање. Иако је Украјина изненадила посматраче тиме што је могла да користи ловце Су-27 и јуришнике Су-24М са импровизованих аеродрома широм земље, МиГ-29 је можда најбољи ловац на свијету за такве „герилске“ операције због ниских захтјева за одржавањем. и може да полети са веома кратких писта.

Ускоро почиње пријава за замјену старих дизелаша

Ускоро почиње пријава за замјену старих дизелаша

“За борбу против украјинских ловаца, руско ваздухопловство посебно широко користи Су-35, а ови авиони се и даље производе у великим количинама за ваздушну борбу против циљева који су много ефикаснији од оних у арсеналу Украјине. Су-35 не само да је знатно модернији и користи радар са фазном решетком и авиону 21. вијека у односу на украјинску технологију из осамдесетих година прошлог вијека, већ је и много тежи, што значи да може да носи знатно више ватрене моћи, веће сензоре и теже ракете ваздух-ваздух, далекометне Р-37М – више од три пута брже од Р-27 које су у наоружању на украјинским МиГовима”, наводи се у чланаку.

Иако модерне варијанте МиГ-29 (као што је МиГ-29М) могу да се такмиче са Су-35 у ваздушној борби, насљеђене варијанте совјетског стила у украјинској служби нису претрпјеле већу модернизацију од осамдесетих година прошлог вијека. Главне борбене предности Су-35 укључују његову екстремну маневарску способност, радарски одраз и изузетан домет дејства, који не може да се мјери са западним панданима. Ове летјелице су биле широко коришћене у борбама у Украјини, пише "Military Watch Magazine".

Екслозија у фабрици, ватра гута све пред собом

Екслозија у фабрици, ватра гута све пред собом

Највећа побједа овог типа ловаца, распоређеног са аеродрома у Русији и Бјелорусији, била су четири оборена Су-27 без губитака у ваздушној борби изнад Житомирске области. Досадашња искуства са Су-35 сугеришу да су управо они оборили значајан дио украјинских МиГ-29 у недавним биткама.

“Упркос бројним губицима МиГ-29 пријављених од 23. октобра, верује се да украјинско ваздухопловство још увијек има на располагању више од 20 авиона. Међутим, пошто су западни присталице практично исцрпиле залихе совјетске опреме, украјинско ваздухопловство је изгледа принуђено да пређе на западне класе ловаца.

Ко кочи истрагу против Шмита?

Ко кочи истрагу против Шмита?

Тако је америчким Ф-16 из доба хладног рата обећано да ће помоћи Кијеву. Ф-16 је много захтјевнији што се тиче инфраструктуре и БДП од МиГ-29 и инфериорнији је од њега по карактеристикама лета, али огромне резерве ових ловаца на Западу ће омогућити да се губици надокнаде много брже”, закључује Military Watch.

.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.