Crtice iz istorije

Zašto je Hitler sakrio uzrok smrti svog najboljeg komandanta

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2022. 20:32

Dana 14. oktobra 1944. umro je general feldmaršal Njemačke Ervin Romel – ako ne veliki, onda vrlo izvanredan komandant Drugog svjetskog rata.

Hitler je uočio njegove talente još 1930-ih, a tokom zauzimanja Sudeta imenovao je Romela za komandanta svog ličnog bataljona za pratnju, piše "Fer portal".

Vojni teoretičar, intelektualac i profesionalac, Romel je bio “zvijezda” Trećeg Rajha i renomirani vojskovođa. Za briljantno izvedene operacije u sjevernoj Africi protiv britanskih trupa, dobio je nadimak “pustinjska lisica”.  Tako je lukavo i vješto kontrolisao dijelove Vermahta.

Sam Čerčil se divio Romelu i nazivao ga “velikim komandantom”. Čak ni neuspjeh u El Alamejnu nije zasjenio njegove trijumfe. Pobjede i slava uzdigli su Romela u čin feldmaršala i činilo se da Hitler nema više voljenog komandanta, a njegova smrt je trebala biti tragedija za Firera.

Teško ranjen

Britanski avion je 17. jula 1944. napao Romelov auto i teško ranjen, nakon liječenja u bolnici, poslat je na odmor u Ulm, kući. Kada je Romel umro, službeni uzrok smrti bile su komplikacije od njegovih rana i naglo pogoršanje zdravlja feldmaršala. Rezultat je smrtonosno cerebralno krvarenje.

U principu, to se uklapa u kliničku sliku oporavka od kraniocerebralnih povreda. Vrlo ozbiljne komplikacije moguće su u roku od nekoliko mjeseci. Romel je sahranjen uz izuzetne vojne počasti, a na dan sahrane proglašena je nacionalna žalost Trećeg Rajha. Čak i na ivici smrti, u martu 1945. Hitler je naredio arhitektama da izgrade veličanstven spomenik generalu (ali nisu imali vremena).

Međutim, uzroci Romelove smrti koje su objavili nacisti odmah su izgledali sumnjivi. Uostalom, on se skoro potpuno oporavio od povrede. I sumnje su bile tačne. Nakon što se ispostavilo da Romel nije umro, već je izvršio samoubistvo po naređenju Firera. Smrt od krvarenja je inscenirana.

Zavjerenik protiv Firera

Njemački istoričar i ratni dopisnik o Drugom svjetskom ratu L. Koh u knjizi “Pustinjska lisica. Feldmaršal Ervin Romel” (Rostov n/D, 1999) opisao je kako je Romel u ljeto 1944. počeo da se pridržava opozicionih stavova prema Hitleru i bio uvjeren da se rat mora što prije zaustaviti, a sam “opsjednuti” Firer mora otići.

Romel nije krio mišljenje da Vermaht neće moći da se odupre savezničkoj invaziji na Francusku. U prisustvu Hitlera, imao je okršaj sa šefom Luftvafea Geringom. Čak i tada, Romel je bio pod nadzorom SS-a i SD-a. Tri dana nakon što je ranjen, 20. jula 1944. godine, zavjerenici iz redova vojske pokušali su da ubiju Hitlera detonacijom bombe u njegovom bunkeru iz Vučije jazbine.

Hitler je preživio, a nakon toga je počeo najteži progon ne samo zavjerenika, već i svih koji nisu pokazali dovoljnu lojalnost Fireru.

Romel je bio jedan od tih ljudi. Tokom istrage o pokušaju atentata 20. jula, njegovo ime se čulo tokom ispitivanja zavjerenika. To je značilo kraj Firerovom strpljenju. Iako nije bilo direktnih dokaza da je Romel umiješan u zavjeru, sama sumnja bila je dovoljna da eliminiše feldmaršala.

Sjenku na Romela je bacila činjenica da je glavni zavjerenik koji je postavio bombu u Hitlerov bunker, pukovnik Klaus Šenk fon Štaufenberg, ranije služio u sjevernoj Africi pod Romelom.

Osim toga, ime generala pojavilo se u dokumentima zavjerenika među kandidatima za ulogu šefa države ili premijera nakon svrgavanja Hitlera.

Do sada se ponekad pojavljuju sugestije da je i sam Romel bio u zavjeri, ali je to uspio sakriti. Ali problem je bio u tome što je propaganda Romela pretvorila u heroja i bilo bi previše glupo otvoreno ga pogubiti.

Romel: Hitler će me odvesti u smrt

Dana 14. oktobra 1944. Romel je bio suočen sa izborom. Ili će mu se suditi, ili će počiniti samoubistvo (sa ovom opcijom ništa nije prijetilo njegovoj porodici).

Ovaj izbor za njega nije bio iznenađenje. Romel je sebi dozvolio previše nepotrebnih kritičnih riječi o Hitleru. Malo prije je rekao svom starom drugu Oskaru Farneju: “Vidjećeš. On (Hitler) će me odvesti u smrt. On se ne plaši da to uradi.”

Istog dana (14. oktobra) Romel je uzeo kalijum cijanid. Nekoliko sekundi nakon uzimanja ovog otrova dolazi do potpune paralize.

Prije smrti, Romel je rekao svojoj ženi: “Za četvrt sata ću umrijeti.”

Bilo je teško oprostiti se od supruge i sina Manfreda. Romelovu smrtovnicu je falsifikovao je SS, a obdukcija je zabranjena. Tijelo feldmaršala je kremirano. Samo nekoliko mjeseci kasnije, sam Hitler je izvršio samoubistvo, nastavivši do samog kraja da radi ono zbog čega ga je Romel kritikovao – besmisleno je prolijevati krv miliona Nijemaca.

Nakon rata, generalov sin je pokušao da razvije legendu o svom ocu kao pripadniku njemačkog pokreta otpora, ali do sada je Romelova uloga u zavjeri ostala nejasna.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.