Lider Sjeverne Koreje

Zašto Kim Džong Un putuje sporim i teškim oklopnim vozom: Mijenjaju točkove na granici sa Rusijom

  • Извор: РТС
  • 12.09.2023. 15:24

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un do ruskog lučkog grada Vladivostoka, gdje bi trebalo da se susretne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, stigao je svojim omiljenim prevoznim sredstvom - teškim i sporim oklopnim vozom.

Vozovi uglavnom nisu omiljeno prevozno sredstvo svjetskih lidere kada putuju u zvanične posjete drugim državama, ali porodica Kim je kroz istoriju često birala da se "klacka" sporim i krivudavim prugama.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, Kim Džong Un je na putu ka Rusiji, gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom, proveo više od 20 sati putujući oko 1.180 kilometara u kompoziciji sa teškom oklopnom zaštitom koju vuče spora lokomotiva brzinom od oko 50 kilometara na sat.  

Detalji nesreće u kojoj je stradalo dijete: U pežou 206 bilo čak osam osoba

Detalji nesreće u kojoj je stradalo dijete: U pežou 206 bilo čak osam osoba

Za dugo putovanje kriva je zastarjela željeznička mreža Sjeverne Koreje, ali i Kimov voz koji je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva, ali i čini veoma masivnim i tromim.

Kompozicija je opremljena jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije. Voz čuvaju teško naoružani članovi obezbjeđenja koji provjeravaju rute i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim prijetnjama.

Oglasila se bijeljinska bolnica zbog smrti dječaka

Oglasila se bijeljinska bolnica zbog smrti dječaka

Južnokorejski dnevni list Čosun Ilbo pisao je da prepoznatljivi zeleni voz sa žutom trakom ima oko 90 vagona. Kimu su na raspolaganju konferencijske sale, saloni za audijenciju i spavaće sobe sa ugrađenim satelitskim telefonima i televizijom za brifinge.

Voz je dobio ime "Taejangho", što je korejska riječ za Sunce - simbolična referenca na osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.     

Zamjena točkova na vozu traje nekoliko sati na granici sa Rusijom da bi odgovarali ruskim šinama.

Kim Il Sung započeo tradiciju, Kim Džong Il se plašio letenja

Tradiciju putovanja na duge staze vozom započeo je osnivač zemlje Kim Il Sung - djed Kim Džong Una, koji je vlastitim vozom putovao do Vijetnama i Istočne Evrope.

Kim Džong Il, otac Kim Džong Una, koji je Sjevernom Korejom vladao od 1994. sve do smrti 2011. godine, navodno je putovao vozom jer se plašio letenja avionom i nije vjerovao zastarjeloj floti iz sovjetske ere.

Na sastanak sa Putinom u Moskvi 2001. godine, Kim Džong Il je putovao punih deset dana.

Duraković razočaran jer mu je Šmit otkazao sastanak: Potez bez presedana sa nesagledivim posljednicama

Duraković razočaran jer mu je Šmit otkazao sastanak: Potez bez presedana sa nesagledivim posljednicama

Porodica Kim je veoma oprezna u pogledu svoje bezbjednosti, a putovanja u inostranstvo se smatraju naročito opasnim i rizičnim. I to je jedan od razloga zbog kojih izbjegavaju avione koji na nebu mogu postati laka meta.

Sjevernokorejski mediji pisali su čak da je Kim Džong Il umro od srčanog udara dok je putovao vozom 2011.

Kim Džong-Un možda ne dijeli očev strah od letenja jer je sam letio na nekoliko putovanja privatnim mlaznim avionom ruske proizvodnje, ali kada se posljednji put susreo sa Putinom 2019. godine takođe je stigao vozom u Vladivostok, gdje su ga ruski zvaničnici dočekali tradicionalnim hljebom i solju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)