Komplikovana loza

Zašto princ Filip nije bio "kralj", a Kamila će biti "kraljica"

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2022. 22:18

Pokojna engleska kraljica Elizabeta II preuzela je tron 1952. godine nakon smrti njenog oca, kralja Džordža VI. U to vrijeme, Elizabeta je imala 22 godine i bila je udata za Filipa od Grčke, kome nikada nije dodijelila titulu kraljevske supruge, kategoriju koja označava supružnika nasljednika monarha.

„Po svoj prilici, ona je ovu odluku donijela da legitimiše sebe kao guvernera. Godine 1953, kada je krunisana, društvo je bilo još seksističkije nego danas i znala je da će je priznanje kraljevske supruge ostaviti u pozadini kao monarh“, objašnjava doktor istorije Eduardo Huarez za El Pais. Filip nikada nije nosio titulu kralja i bio je vojvoda od Edinburga tokom 74 godine braka sa Elizabetom.

S druge strane, Elizabeta II je željela da kada njen sin Čarls od Velsa bude krunisan (on je direktni nasljednik sa 73 godine), njegova supruga Kamila Parker Bouls bude priznata kao kraljica Engleske. „Uvijek ću biti duboko i ponizno zahvalan na lojalnosti i naklonosti koju mi i dalje pokazujete, ali kada dođe vrijeme, moj sin Čarls će biti kralj. Znam da ćete i njemu i Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni “, rekla je tada Izabel. „Moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga dok će nastaviti svoju lojalnu službu“, objasnila je ona.

Želja za muškim djetetom

Pa zašto Filip nije bio kralj, a Kamila može postati kraljica supruga?

Kako navodi citirani medij, glavni razlog zašto skoro da i nema kraljeva supruga je njihova želja da imaju muško dijete koje bi naslijedilo krunu. „Filip II se, na primjer, ženio četiri puta samo da bi začeo dječaka. Da nije bilo toga, ne bi se oženio Anom od Austrije po četvrti put nakon smrti svoje treće supruge Izabel de Valoa, sa kojom je dobio dvije najstarije kćerke“, kaže Huarez.

Neki primjeri ovoga u britanskoj istoriji uključuju Džordža od Danske koji se oženio kraljicom Anom i Alberta od Saks-Koburg-Gote koji se oženio kraljicom Viktorijom. Obojica nikada nisu bili kraljevi supružnici, ali su nosili titulu prinčeva, poput Filipa od Edinburga.

Objašnjenje

Jedna od zanimljivijih činjenica o princu Filipu je da on nije bio kralj Engleske. Umjesto toga, on je bio princ Filip (poznat i kao vojvoda od Edinburga). Ipak, kada princ Vilijam postane kralj, njegova supruga Kejt će biti poznata ili kao „kraljica“ ili „kraljica supruga“ dokle god je Vilijam živ — nakon čega je princ Džordž u redu da postane kralj, a Kejt će preuzeti novu titula koja odražava da je postala udovica kralja i majka vladajućeg monarha (pod pretpostavkom da je nadživjela Vilijama).

Dakle, možda se zapitate: ako Kejt ima pravo da bude kraljica, zašto onda princ Filip nije kralj?

Dakle, zašto princ Filip nije bio kralj Filip?

Odgovor se nalazi u zakonu britanskog parlamenta, koji određuje ko je sljedeći za tron, kao i koju titulu će imati njegov ili njen supružnik. U pogledu sukcesije, zakon gleda samo na krv, a ne na pol. Ovo pravilo čini da kraljevsko porodično stablo zvuči komplikovano, ali je zapravo lako objasniti. U pogledu supružnika iz kraljevske porodice, međutim, taj zakon različito tretira muškarce i žene.

Kada se muškarac iz kraljevske krvne loze oženi: Njegova žena uzima bilo koji ženski oblik njegove titule. Dakle, kada se princ Vilijam oženio Kejt Midlton i postao vojvoda od Kembridža, Kejt je postala vojvotkinja od Kembridža, a kada princ Vilijam postane kralj, Kejtina titula će se promijeniti kako bi odgovarala Vilijamu. I ako se vratimo nekoliko generacija unazad, kada je otac kraljice Elizabete II, Džordž VI, postao kralj, titula njegove žene postala je „Kraljica supruga“, iako su je obično nazivali „Kraljicom Elizabetom“ (pošto je rođena kao Elizabet Angela Marguerite Boves-Lion , ne treba miješati sa engleskom kraljicom Elizabetom I, kćerkom Henrija VIII i Ane Bolejn). Kraljica Elizabeta je držala svoju titulu sve dok Džordž nije umro, kada se Elizabeta II popela na tron, a njena mama je postala "kraljica majka".

Kada se žena iz kraljevske krvne loze uda: Njen muž nema pravo da preuzme muški oblik titule svoje žene, kao što je Marlene Kenig, kraljevski istoričar i pisac bloga Roial Musings, rekla Tovn and Countri. Zato suprug princeze Eugenie, Jack Brooksbank, ostaje "g. Jack Brooksbank” kada su se vjenčali u oktobru 2018.

U skladu sa tim, kada se Filip Mauntbaten oženio tadašnjom princezom Elizabetom 1947. godine, nije postao princ. Tek 1957. kraljica Elizabeta je Filipu dodijelila titulu „princa“ izdavanjem patenta za pisma. Zanimljiva činjenica: Filip je rođen kao princ i u grčkoj i u danskoj kraljevskoj porodici, ali se odrekao prava na te prestole i titule da bi se oženio Elizabetom, i vjerovatno je kao podsticaj da to učini, imenovan za Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, vojvodu od Edinburga na uoči vjenčanja, titulu koju je zadržao do svoje smrti 2021.