Vašington

Zašto SAD nabavljaju ogromne količine joda?

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 11.10.2022. 11:51

Prijetnja nuklearnim armagedonom, koju u posljednje vrijeme sve više spominju mediji na zapadu, ali spominju i neki ruski zvaničnici, kristališe se u praktičnu politiku vlade SAD.

Naime, američka vlada je nedavno najavila kupovinu joda – u ogromnim količinama, prenosi "Jutarnji.hr".

Jod se, zapravo, koristi u hitnim slučajevima za ublažavanje simptoma radijacije u nuklearnom napadu.

Bajdenova administracija veoma ozbiljno shvata Putinove prijetnje, pa je Ministarstvo zdravlja objavilo da će potrošiti i 290 miliona dolara na poseban lijek protiv radijacije pod nazivom "Nplate", koji planira da doda u svoje zalihe za "nuklearne vanredne situacije".

"Nplate", takođe poznat kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svjetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U avgustu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe poslao jezivo upozorenje da je svijet za "jednu pogrešnu procjenu" udaljen od opšteg nuklearnog uništenja.

Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja rekli su "Reutersu" da je kupovina "Nplate-a" dio tekućih napora da se zemlja pripremi za širok spektar prijetnji, uključujući mogući nuklearni napad.

"Prvi put od kubanske raketne krize, suočavamo se sa direktnom prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja", rekao je Bajden prošle nedjelje.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je počela jasna kampanja razmjene poruka da se američka javnost obavještava o potencijalnoj opasnosti od nuklearnog napada, kao i o tome šta da se radi u slučaju najgoreg scenarija.

U septembru su u američkim vozovima i stanicama metroa počeli da se pojavljuju plakati koji objašnjavaju šta da se radi u slučaju "radijacione opasnosti".

Građani se upućuju da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze po obavještenju, već da budu obaviješteni putem radija, TV-a, računara ili mobilnog uređaja.

Ovo su standardna uputstva, a nedavno su ovjekovječena kada je uprava za vanredne situacije grada Njujorka objavila javno saopštenje na istu temu. Prema informacijama pronađenim na posterima u američkim podzemnim željeznicama, ovu konkretnu poruku objavilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost.

Dok svijetu preti nuklearni napad, praktična politika Bajdenove administracije nije naročito utješna. Analitičari tvrde da su Putinove prijetnje dio strategije rata straha, čiji je krajnji cilj da odvrati Zapad od pomoći Ukrajini.

Ono što ruski raspirivači straha svakako razumiju je da ne možete vladati pepelom. Ako se nuklearna aktovka otvori, a odgovorni pobjegnu u bunkere – u tom trenutku novac ništa ne znači, a to je svima jasno – čista sila postaje jedina važna moć.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм