CDU istorijski loš rezultat

Zatvorena birališta u Njemačkoj: Stižu prve procjene

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2021. 18:28

U Njemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali 20. saziv Bundestaga, kao i nasljednika kancelarke Angele Merkel. Čitav svjet sa neizvjesnošću čeka da vidi ko će nasljediti Angelu Merkel koja je na poziciji kancelara bila punih 16 godina.

Prve procjene na osnovu izlaznih anketa očekuju se odmah po zatvaranju birališta, a rezultati na temelju prebrojanih glasova stizaće tokom večeri.

Prvi nepotpuni službeni rezultati očekuju se oko ponoći.

Za razliku od prethodnih izbora, ove godine se tri stranke bore za mjesto šefa vlade, a moguće je da nijedna od njih neće moći da formira većinu u Bundestagu sa samo jednim koalicionim partnerom.

To su Hrišćansko demokratska unija (CDU) čiji je kandidat za kancelara Armin Lašet, Socijaldemokratska stranka Olafa Šolca i stranka Zelenih Analena Berbok.

Pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego prije četiri godine.

Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

Lašet izazvao oprečne komentare tokom glasanja

Kandidat Armin Lašet glasao je u nedelju ujutru na svom biračkom mestu u Ahenu a tom prilikom napravio je mali peh. On je naime, presavio glasački listić tako da se njegovi glasovi za CDU vide dok stoje ubačeni u glasačku kutiju. Rasprava o tome da li je on to uradio slučajno ili namjerno izazvala je veliku pažnju na internetu. Slično je uradila i njegova supruga, pa mnogi vjeruju da je ovo zapravo vješt marketinški trik Lašeta, neki ga nazivaju i očajničkim potezom, budući da je u posljednjim anketama gubio od svog protivnika Olafa Šolca.

Prema prvim procjenama javne televizije ZDF, vode socijaldemokrati (SPD) sa 26 odsto (na izborima 2017: 20,5 odsto), CDU/CSU osvajaju do 24 odsto (2017: 32,9). Zeleni osvajaju 15 odsto (2017: 8,9).

FDP je dosegnuo 12 odsto (2017: 10,7), pa bi čak mogao preteći Zelene i postati treća stranka u zemlji. AfD je pao na 11 odsto (na zadnjim izborima imali su 12,6 odsto), dok je Ljevica na rubu cenzusa, osvaja 5 odsto (2017 su osvojili 9,2 odsto)..

Ako je suditi po anketama, demokršani su ostvarili pad od 8 odsto u odnosu na prošle izbore.

Tagesspiegel je napisao da je već sada sigurno da je Armin Laschet odnio za CDU najlošiji rezultat u istoriji.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм