Izdali saopštenje

Završen hitan sastanak G7

  • Извор: Индекс
  • 24.02.2022. 17:54

Nakon sat vremena završen je hitan sastanak G7 članica, objavila je Bijela kuća. U zajedničkoj izjavi zvaničnici G7 rekli su da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ponovno uveo rat na evropski kontinent".

"Postavio se na pogrešnu stranu istorije", stoji u zajedničkoj izjavi. 

"Osuđujemo Putina zbog njegovog konstantnog odbijanja uključivanja u diplomatski proces za rješavanje pitanja koja se odnose na evropsku bezbjednost, uprkos našim konstantnim ponudama", stoji u saopštenju. "Sjedinjeni smo s partnerima, uključujući NATO, EU i njihove države članice, kao i Ukrajinu i ostajemo odlučni učiniti ono što je potrebno za očuvanje integriteta međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima."

Prema navodima Bijele kuće, na hitnom sastanku G7 bili su američki predsjednik Džo Bajden, njemački kancelar Olaf Šolc, kanadski premijer Džastin Trude, francuski predsjednik Emanuel Makron, talijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Kishida Fumio, britanski premijer Boris Džonson, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, šef Evropskog savjeta Charles Michel i šef NATO-a Jens Stoltenberg. 

Тагови: