U Tajlandu

Zbog ruganja kraljici dobila zatvorsku kaznu

  • Извор: Агенције
  • 12.09.2022. 15:57

Sud u Tajlandu osudio je u ponedjeljak aktivistu na dvije godine zatvora zbog navodnog vrijeđanja kraljice zemlje noseći tradicionalnu tajlandsku nošnju na demonstracijama za reformu monarhije prije dvije godine, objavila je grupa za pravnu pomoć.

Jatuporn “Nova” Saeong nosila je ružičastu haljinu dok je kolega demonstrant držao kišobran iznad nje dok je hodala crvenim tepihom na lažnoj modnoj reviji održanoj na ulici u centru Bangkoka, 29. oktobra 2020. godine.

Skup je najavljen kao kontrapunkt modnoj reviji princeze Sirivanavari Nariratana, kćerke kralja Maha Vajiralongkorna.

Vajiralongkornova žena, kraljica Sutida, oblači se u elegantnu svilenu odjeću za formalne i javne prilike. Članovi kraljevske porodice u takvim prilikama često imaju pratnju koja nad njima drži ceremonijalne kišobrane.

Grupa Tajlandski advokati za ljudska prava rekla je da je Kazneni sud u Bangkoku prvobitno osudio Jatupornijevu na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o uvredi veličanstva - prema kojem je klevetanje monarha ili njegove uže porodice kažnjivo zatvorskom kaznom od tri do 15 godina po djelu i Zakonu o javnoj sigurnosti.

Takođe je kažnjena s 1000 bahta (27,50 dolara). Kazna je odmah smanjena na dvije godine.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм