UN upozorava na užas u Kamerunu

Zeid: Užasnut sam snimkom ubistava žena sa djecom

  • 25.07.2018. 22:07

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein izjavio je da je "krajnje užasnut" nedavnim video-snimkom na kojem se prikazuju kamerunski vojnici kako ubijaju žene koje nose malu djecu, pod sumnjom da su ekstremisti "Boko harama".

"Veoma sam zabrinut zbog mogućnosti da ubijanja zabilježena kamerom nisu pojedinačni slučajevi", izjavio je Zeid. 

On je u saopštenju naveo da je veoma uznemiren zbog izvještaja o maltretiranju na sjeverozapadu i jugozapadu Kameruna, gdje su u toku sukobi između bezbjednosnih snaga i anglofonih separatista, koji su počeli 2016. godine. 

Zeid je dodao da je većinski frankofona Vlada Kameruna zabranila rad kancelarije UN u područjima sukoba, javio je AP. 

Grupe za ljudska prava optužile su obje strane za kršenje prava, uključujući mučenje i spaljivanje kuća. Iz UN je saopšteno da je iz područja sukoba pobjeglo više od 180.000 ljudi. 

Visoki komesar UN napomenuo je da će oštar odgovor vlasti učiniti život civila samo gorim. 

Vlada Kameruna osudila je napade separatista, braneći svoje bezbjednosne snage, uz napomenu da je istraga o navodnim zločinima u toku.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм