Valerij Zalužni

Zelenski dobija zamjenu?

  • Извор: Агенције
  • 24.12.2022. 15:55

SAD se klade na glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, u kome vidi sljedećeg predsjednika Ukrajine.

Ovu izjavu dao je penzionisani američki obavještajac, Skot Riter.

Prema njegovim riječima, Zelenski je zapravo već otpisan, a Zalužni je taj, koji će zaključiti mirovni sporazum sa Rusijom. Poruke o promjeni Zelenskog, aktivno se pojavljuju od leta.

General se u medijima pojavljuje ništa rjeđe od predsjednika, a zapadne publikacije ga nazivaju vojnim genijem. Ovo je u intervjuu, bivšem američkom sudiji i novinaru, Endrjuu Napolitanu, izjavio penzionisani obavještajac američkog marinskog korpusa, Skot Riter.

"Zapad je gurnuo Zelenskog u drugi plan, fokusirajući se na Zalužnog kao budućeg lidera Ukrajine", rekao je Riter. Odlazak Zelenskog u SAD samo je posljednji pokušaj da se zadrži na vlasti.

Prema njegovom mišljenju, okončan je period vladavine aktuelnog ukrajinskog predsjednika – Zelenski više nema vlast, nije u stanju da izvrši primjetan uticaj na tok oružanog sukoba. Stoga, zapadni mediji sve više promovišu Zalužnog.

"Ljudi poput generala Zalužnog, će odrediti budućnost Ukrajine. Kada sukob dođe u završnu fazu, on će sjesti za pregovarački sto", dodao je obavještajac.

Ideja, da bi general Valerij Zalužni, mogao postati sljedeći predsjednik Ukrajine, gdje su SAD i druge zapadne zemlje zainteresovane da smijene Zelenskog, i da ga zamijene vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine, počela je da se aktivno raspravlja u medijima početkom ljeta 2022-ge.

Štaviše, tekstovi slične retorike, pojavili su se u ruskim, ukrajinskim i zapadnim publikacijama. U junu su ukrajinski mediji javili, da se rasplamsava sukob između Zelenskog i Zalužnog.

Razlog za to, bila je predsjednikova kritika lošeg snabdjevanja Oružanih snaga Ukrajine- Zelenski je zahtijevao da general provjeri logistiku u vojsci, i prati poruke vojske na društvenim mrežama.

Nakon toga, niz stranih publikacija je izvijestilo da će 15-16. juna u njemačkoj bazi "Ramštajn" biti održan sastanak zatvorenog tipa, čija bi glavna tema bila zamjena Zelenskog Zalužnim.

Zajedno sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, domaćin sastanka bio je predsjednik Združenog štaba američkih snaga, Mark Mili. Tokom ljeta nije bilo promjena, ali ova tema nastavlja da se aktivno promoviše.

Krajem avgusta, njemačka publikacija "Bild" objavila je članak "Valerij Mogući", u kojem se, pozivajući se na izvore, navodi da je Zelenski bio veoma nervozan zbog glasina, o predsjedničkim ambicijama vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine. Sagovornici njemačkog lista su naveli, da će Zalužni predvoditi Ukrajinu nakon završetka ratnih dejstava.

Istovremeno, zapadne publikacije ne štede na pohvalama Zalužnog. Isti "Bild" je hvalio "liderske kvalitete i vojnu genijalnost" glavnog komandanta vojske, poljski list "Viborcza" ga je nazvao "krstom između Davida i Mojsija", a "The Financial Times" ga je nazvao "gvozdenim generalom".


Istovremeno, ukrajinski mediji su pisali, da je Zelenski namjeravao da ga u septembru postane generalni ministar odbrane, čime bi značajno smanjilo ulogu Zalužnog, i njegovu sposobnost da utiče na vojnu situaciju, prenosi portal Webtribune.rs.

Imenovanje se nije dogodilo, sam Zelenski je izjavio, da ne planira da smijeni Zalužnog sa mjesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, i nastavio je da radi sa njim.

Ruski politikolog Andrej Manojlo, je tvrdio da takvo informativno podmetanje o mogućem predsjednikovanju Zalužnog, sprovode zapadni pokrovitelji Kijeva kako bi "postavili Zelenskog na svoje mesto", i kako ne bi pokazivao preveliku nezavisnost, bez saglasnost Vašingtona.

U novembru je vojni ekspert Jurij Knutov, odmah naveo nekoliko znakova buduće ostavke Zelenskog, i dolaska Zalužnog na njegovo mjesto. Prema ekspertu, o tome svjedoči povećana medijska popularnost generala, koji se, zajedno sa porodicom, pojavljuje u zapadnim medijima, najmanje onoliko često koliko i ukrajinski predsjednik.

Pored toga, Zalužni dozvoljava sebi da zanemari mišljenje Zelenskog, i prilično oštro govori protiv rukovodstva zemlje i aktuelnog ukrajinskog predsjednika.


  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм