Украјина

Зеленски из офанзиве прешао у дефанзиву

  • Извор: Б92
  • 01.12.2023. 19:33

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је на бржу изградњу утврђења у кључним секторима под притиском руских снага, посебно у источној Украјини.

Зеленски је апеловао након што је обишао украјинске положаје на сјевероистоку, једну од неколико области у којима су руске снаге недавно покушале да напредују и да поврате области које су украјинске трупе вратиле прије годину дана.

Зеленски је открио да се на једном од састанака са командантима бавио утврђењима. "У свим већим секторима гдје је потребно појачање, требало би да дође до појачања и убрзања изградње објеката", рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању.

Како је чувена

Како је чувена "Суровикинова линија" дошла главе Украјинцима и западу

"Ово наравно значи највећу пажњу на Авдијевку, Маринку и друге секторе у Доњецкој области. У области Харков то значи сектор Купијанск и линија Купијанск-Лиман," рекао је Зеленски.

Русија је полако напредовала у покушајима да обезбиједи све источне регионе Доњецка и Луганска, али је појачала нападе у неколико области. То укључује Купијанск у близини Харкова, који је Украјина поново заузела у офанзиви на сјевероистоку прије годину дана.

Руске окупационе снаге изградиле су чврста утврђења и сопствена минска поља у областима које су држале од преласка границе у фебруару 2022.

Десница дрма Европом

Десница дрма Европом

Та одбрана је била кључни фактор у заустављању украјинске контраофанзиве која је у току од јуна. Украјинске трупе су оствариле само постепени напредак на истоку и југу.

Руске снаге су од средине октобра усмериле пажњу на девастирани град Авдијевку, познатом по својој огромној коксарни и позицији која су "врата" ка регионалном центру Доњецка, који је под руском контролом, 20 km источно.

Портпарол војске Олександр Штупун рекао је да су украјинске снаге одбиле руске нападе на фабрику коксаре.

Џорџ Сантос избачен из Конгреса: Новац од кампање трошио на

Џорџ Сантос избачен из Конгреса: Новац од кампање трошио на "OnlyFans"?

"Постројење је под нашом контролом. Непријатељ тамо трпи значајне губитке", рекао је Штупун за Еспресо ТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.