Пропаст контраофанзиве

Зеленски, лажеш? "Ово је самоубилачка мисија"

  • 18.12.2023. 14:19

Два мјесеца украјински маринци предводе напад преко ријеке Дњепар у регион Херсон, што је најновији покушај да се пробије руска одбрану на југу и преокрене рат.

Војници и маринци који су учествовали у прелазу ријеке описали су за Њујорк тајмс офанзиву као бруталну и узалудну. Тврде да су бројни војници умирали чак и прије него што су стигли на другу страну обале.

У случају Дњепра предсједник Владимир Зеленски и други украјински званичници недавно су сугерирсали да су маринци стекли упориште на источној обали. Министарство спољних послова објавило је чак прошлог мјесеца саопштење у ком тврди да су успоставили неколико упоришта. Али, маринци и војници који су били тамо кажу да ови извјештаји једноставно нису тачни.

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

Шесторица војника с којима су причали новинари америчког листа и који су захтијевали анонимност, рекли су да су ноћу сједили у води, док су гранате падале свуда око њих.

Неколико војника и маринаца рекло је новинарима да су забринути због великих жртава и преоптимистичних изјава званичника о напретку офанзиве.

Њујорк тајмс наводи да се сада неке од најжешћих борби воде код села Кринки, на источној обали, 30-ак километара узводно од града Херсона, гдје су украјинске трупе заузеле узак појас рибарских кућа. То је једино мјесто гдје су успјели да поставе упориште.

Снимак тог подручја, емитован из дрона, а који је Њујорк тајмс видио, потврдио је исказе војника о тешким руским ваздушним нападима, који су претворили обалу ријеке у масу блата и поломљеног дрвећа.

Нове трупе које стижу на источну обалу морају да газе по тијелима војника која леже у блату, рекао је “Олексиј”, искусни војник који се борио у Кринкију у октобру и од тада више пута прелазио ријеку како би помогао у евакуацији рањеника.

"Све је готово, свједочимо почетку распада Украјине"

Неки од мртвих маринаца, према ријечима, “Володимира”, леже чак два мјесеца јер јединице због тешког гранатирања не могу да извуку тијела преминулих. "Ситуација на лијевој обали је јако тешка", рекао је он.

С обзиром на то да је украјинска контраофанзива запела, а САД и ЕУ показују знакове замора, офанзива преко ријеке помно се прати. Украјинци се надају да могу да направе продор довољно дубок да запријете руским рутама за снабдијевање и њеним положајима на југу.

"Тамо се немогуће учврстити. Тамо је немогуће преместити опрему. То чак није ни борба за опстанак", рекао је “Олексиј” и додао: "То је самоубилачка мисија."

Према његовим ријечима, лоша припрема и логистика украјинских команданата десетковали су његов батаљон. Рањени људи су остављани због недостатка чамаца, рекао је, а брутални услови деградирају морал међу војницима.

"Цијену сукоба у Украјини платила је Европа коју САД држи под својом контролом и утицајем"

"Људи који тамо заврше нису психички припремљени", додао је. "Они чак и не разумију куда иду. Команданти који их шаљу у битку им ништа не говоре. Овако нешто нисам видио ни у Бахмуту или Соледару", рекао је, мислећи на двије најинтензивније битке на источном фронту. "Толико је бесмислено", додаје, а преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.