Грегори Сајмонс

"Цијену сукоба у Украјини платила је Европа коју САД држи под својом контролом и утицајем"

  • 16.12.2023. 09:47

Цијену сукоба у Украјини платила је Европа коју САД држи под својом контролом и утицајем, изјавио је Срни професор на Универзитету у Упсали и предавач на Одсјеку за комуниколошке студије Универзитета Туриба Грегори Сајмонс.

Сајмонс је истакао да је БДП ЕУ прије избијања сукоба био за пет одсто јачи од САД, док је сада тај омјер 15 одсто на штету ЕУ.

Према његовим ријечима, државе су постале зависне од САД, попут Њемачке која је раније куповала јефтинији гас од Руске Федерације, а данас га купује по већим цијенама од САД.

Порука из Њемачке: Европа се мора наоружати, остало нам је мање од 10 година

Порука из Њемачке: Европа се мора наоружати, остало нам је мање од 10 година

Он је појаснио да постоје три геостратешка императива у САД, први да у истом статусу остану земље које су сада у подређеном положају, други да државе клијенти наставе радити у интересу САД, а трећи да се не дозволи стицање превелике моћи другим земљама, биле оне пријатељске или не.

"Овдје није ријеч о Украјини, то је зависна држава и њихов посао је да погину за Америку. Једини разлог зашто опстају је због САД и држава под њиховом контролом које им шаљу оружје и новац", навео је Сајмонс.

Сајмонс је указао указује на чињеницу да се процјена Запада о снази Русије није заснивала на реалним показатељима већ на њиховом убјеђењу.

Катастрофа која је могла да се избјегне: Шокантне бројке о погинулим Украјинцима!

Катастрофа која је могла да се избјегне: Шокантне бројке о погинулим Украјинцима!

"НАТО је дискредитован, САД су дискредитоване у Украјини и то није оно што су очекивали. Сада не знају шта раде јер никада нису били у оваквој ситуацији. Америка постаје изолована због подјеле на глобалном нивоу. Снага и моћ САД су у паду и опасно је када је једна тако велика сила у паду", оцијенио је Сајмонс.

Посао деколонизације свијета формално је завршен изгласавањем Декларације у УН 1960. године, подсјетио је Сајмонс и додао да тако није и у пракси.

"Можемо видјети како се бивше колонијалне силе понашају на Балкану, њиховом ставу према људима и политичарима у региону. САД се номинално залажу за деколонизацију, али њихова историја заснива се на колонијалном управљању и агресивној војној политици", нагласио је Сајмонс.

Њемачка је некада била економска сила, а сада...

Њемачка је некада била економска сила, а сада...

Он је навео да САД, користећи економска средства и образовање, програмирају поједине лидере и постављају их на руководеће позиције у бројним земљама.

"Можемо да говоримо о једној врсти неоколонијализма. Међутим, и даље користе војна средства и то можемо видјети на примјеру овог простора, Ирака, Авганистана и других земаља", закључио је Сајмонс.

Њемачка привреда ће још више потонути наредне године

Њемачка привреда ће још више потонути наредне године

Професор Сајмонс аутор је и/или уредник 17 књига, 30 поглавља у књигама и више од 120 текстова. У својству експерта, имао је око 400 јавних наступа и дао 350 интервјуа медијима широм свијета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)