Gregori Sajmons

"Cijenu sukoba u Ukrajini platila je Еvropa koju SAD drži pod svojom kontrolom i uticajem"

  • 16.12.2023. 09:47

Cijenu sukoba u Ukrajini platila je Еvropa koju SAD drži pod svojom kontrolom i uticajem, izjavio je Srni profesor na Univerzitetu u Upsali i predavač na Odsjeku za komunikološke studije Univerziteta Turiba Gregori Sajmons.

Sajmons je istakao da je BDP ЕU prije izbijanja sukoba bio za pet odsto jači od SAD, dok je sada taj omjer 15 odsto na štetu ЕU.

Prema njegovim riječima, države su postale zavisne od SAD, poput Njemačke koja je ranije kupovala jeftiniji gas od Ruske Federacije, a danas ga kupuje po većim cijenama od SAD.

Poruka iz Njemačke: Еvropa se mora naoružati, ostalo nam je manje od 10 godina

Poruka iz Njemačke: Еvropa se mora naoružati, ostalo nam je manje od 10 godina

On je pojasnio da postoje tri geostrateška imperativa u SAD, prvi da u istom statusu ostanu zemlje koje su sada u podređenom položaju, drugi da države klijenti nastave raditi u interesu SAD, a treći da se ne dozvoli sticanje prevelike moći drugim zemljama, bile one prijateljske ili ne.

"Ovdje nije riječ o Ukrajini, to je zavisna država i njihov posao je da poginu za Ameriku. Jedini razlog zašto opstaju je zbog SAD i država pod njihovom kontrolom koje im šalju oružje i novac", naveo je Sajmons.

Sajmons je ukazao ukazuje na činjenicu da se procjena Zapada o snazi Rusije nije zasnivala na realnim pokazateljima već na njihovom ubjeđenju.

Katastrofa koja je mogla da se izbjegne: Šokantne brojke o poginulim Ukrajincima!

Katastrofa koja je mogla da se izbjegne: Šokantne brojke o poginulim Ukrajincima!

"NATO je diskreditovan, SAD su diskreditovane u Ukrajini i to nije ono što su očekivali. Sada ne znaju šta rade jer nikada nisu bili u ovakvoj situaciji. Amerika postaje izolovana zbog podjele na globalnom nivou. Snaga i moć SAD su u padu i opasno je kada je jedna tako velika sila u padu", ocijenio je Sajmons.

Posao dekolonizacije svijeta formalno je završen izglasavanjem Deklaracije u UN 1960. godine, podsjetio je Sajmons i dodao da tako nije i u praksi.

"Možemo vidjeti kako se bivše kolonijalne sile ponašaju na Balkanu, njihovom stavu prema ljudima i političarima u regionu. SAD se nominalno zalažu za dekolonizaciju, ali njihova istorija zasniva se na kolonijalnom upravljanju i agresivnoj vojnoj politici", naglasio je Sajmons.

Njemačka je nekada bila ekonomska sila, a sada...

Njemačka je nekada bila ekonomska sila, a sada...

On je naveo da SAD, koristeći ekonomska sredstva i obrazovanje, programiraju pojedine lidere i postavljaju ih na rukovodeće pozicije u brojnim zemljama.

"Možemo da govorimo o jednoj vrsti neokolonijalizma. Međutim, i dalje koriste vojna sredstva i to možemo vidjeti na primjeru ovog prostora, Iraka, Avganistana i drugih zemalja", zaključio je Sajmons.

Njemačka privreda će još više potonuti naredne godine

Njemačka privreda će još više potonuti naredne godine

Profesor Sajmons autor je i/ili urednik 17 knjiga, 30 poglavlja u knjigama i više od 120 tekstova. U svojstvu eksperta, imao je oko 400 javnih nastupa i dao 350 intervjua medijima širom svijeta.

Pratite nas i putem Vibera