Експерти снизили прогнозу

Њемачка привреда ће још више потонути наредне године

  • 14.12.2023. 21:13

Институт за економска истраживања (ИФО) из Минхена је у најновијој, данас објављеној прогнози, ревидирао наниже прогнозу привредног раста Њемачке у 2024. години на 0,9 одсто са 1,4 одсто.

"У посљедњем кварталу 2023. године развој њемачке економије биће слабији него што се очекивало, што ће утицати и на наредну годину", рекао је шеф ИФО за истраживања Тимо Волмершојзер.

Колика је плата кувара у Њемачкој

Колика је плата кувара у Њемачкој

Он сматра да економска неизвјесност у Њемачкој одлаже привредни опоравак, јер су потрошачи више склони штедњи, а компаније и домаћинства нису расположени за инвестирање.

У 2025. години привредни раст Њемачке повећаће се убрзаће на 1,3 одсто, процијењује ИФО, док је у претходној прогнози изнио да се очекује раст од 1,2 одсто, преноси РТ Балкан.

Нова криза дрма Њемачку!

Нова криза дрма Њемачку!

Економски стручњак ИФО наводи да трендови ипак указују на опоравак њемачке економије у будућности.

"Плате нагло расту, запосленост је већа него икада раније, куповна моћ се такође враћа, а укупна економска тражња треба да се повећа. Каматне стопе су прошле свој врхунац и цијене расту спорије", истиче Волмершојзер.

Институт за економска истраживања из Минхена сматра да ће незапосленост ове године порасти за 191.000 људи, а у 2024. години за још 82.000, а да ће у 2025. години број незапослених пасти за 113.000.

Још један њемачки гигант пропада: Бош отпушта раднике

Још један њемачки гигант пропада: Бош отпушта раднике

ИФО је истовремено саопштио да ће суфицит текућег рачуна Њемачке у овој години порасти на 285 милијарди евра са 171 милијарде евра у 2022. години. Сљедеће године ће њемачки суфицит додатно порасти на 316 милијарди евра, наводи минхенски институт.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм