Руси никад јачи

Зеленски на кољенима: Авдијивка пред падом - да ли је ово коначни пораз Украјине?

  • 08.02.2024. 11:20

Руске снаге настављају напредовање ка Авдијевки, стварајући критичну ситуацију за украјинске браниоце, упозоравају украјински Телеграм канали, а расту шансе да би овај град у Доњецкој области могао да буде прво насељено мјесто које је Москва заузела у посљедњих осам мјесеци.

Прошлог октобра, Русија је покренула офанзиву на оно што се сматра капијом за оближњи град Доњецк који држе Руси и кључно је за циљ Кремља да преузме контролу над цијелим југоисточним регионом Донбаса.

Украјински Телеграм канали објављују песимистичне процјене изгледа да кијевске снаге могу да задрже контролу над градом.

Телеграм канал "Ukraine Fights" објавио је у недјељу да је "ситуација у граду постала критична", додајући да су се руске јуришне летјелице спустиле на град са сјевероистока и да су руске снаге заобишле украјинске борбене формације и учврстиле се у зградама.

То значи да су удаљени неколико стотина метара од главне логистичке артерије украјинских бранилаца“, наводи се у саопштењу, а преноси Њузвик. Судбина Авдијевке се одлучује“, додаје се.

Телеграм канал "Бутусов плус" јавио је да се уличне борбе воде у сјеверном предграђу Авдијевке, гдје су руске јединице копали мање од километра од улаза у град. Украјинска 110. механизована бригада и придружене јединице ратују против великог броја руских војника, чије се снаге стално појачавају.

„Авдијевци су хитно потребне свјеже резерве и ротација јединица херојске 110. бригаде“, наводи се у саопштењу, истичући да је потребна и муниција и додаје да је „ситуација критична“.

Раније се дописник "ВСЏ" Јарослав Трофимов обратио објавама на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер), наводећи да је све већа вјероватноћа да ће Авдијевка „постати први украјински град који је пао од заузимања Бахмута прошлог маја”. Он је такође додао да је акутну несташицу муниције изазвао амерички Конгрес, блокирајући даљу војну помоћ Украјини.

Леон Хартвел, виши сарадник истраживачког центра ЛСЕ ИДЕАС на Лондонској школи економије, каже да би руско заузимање Авдијевке могло додатно ојачати позицију западних скептика који се залажу за смањење војне и финансијске подршке Украјини.

То би такође омогућило руским снагама да консолидују позиције око Бахмута, олакшале би им контролу над аутопутем између Доњецка и Краматорска и генерално побољшале логистичке способности Москве у Доњецку.

Губитак Авдијевке ограничио би Кијеву способност да покрене контраофанзивне операције у Донбасу, а поновно заузимање града, с обзиром на тамошња застрашујућа утврђења, био би изузетно изазован задатак“, истиче Хартвел.

„Русија је уложила велика средства у заузимање Авдијевке, распоређујући велики број војника и војне опреме у град“, рекао је он.

Мајкл Кофман, виши сарадник у Програму за Русију и Евроазију у истраживачком центру "Carnegie Endovment for International Peace", рекао је у подкасту Рата на стенама од 30. јануара да је ситуација око Авдијевке „стабилна“, али „тенденција на горе у смислу да Руси остварују значајне добитке“. „Постоје добре шансе да ће Авдиивка на крају бити изгубљена“, рекао је Кофман.

Чедомир Несторовић, професор геополитике и исламског бизниса на пословној школи ЕССЕЦ у Сингапуру, наводи да пад испоруке финансијске помоћи, муниције и наоружања Кијеву, као и проблеми које Украјинци имају у мобилизацији, значе да „постоји велики ризик да ће Авдијевка ускоро пасти“.

„Изгледа да Путин нема ових проблема, па је вјероватноћа велика“, сматра он, додајући да је украјински предсједник Володимир Зеленски желио да одбрани Авдијевку „без обзира на цијену“, за разлику од врховног команданта украјинске војске Валерија Залужног. Ако Авдијевка падне, то ће промијенити ривалство предсједника и команданта армије у корист овог другог“, закључио је Несторовић, а преноси Јутарњи лист.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.