Све већи проблеми

Земља некада била рај, а сада тоне у пакао: Немају војску, банде харају

  • Извор: Мондо.рс
  • 25.01.2024. 08:52

Костарика, земља која је дуго важила за синоним за опуштени еколошки туризам, бори се са порастом насиља који је толико упечатљив да се њена влада сад угледа на оближњи Салвадор, који је предузео драконске кораке да се позабави проблемима криминала.

Костарика је дуго важила за прави рај на земљи: држава је богата различитим врстама животиња и биљака, има развијену еколошку свијест, а ниво криминала јој је био прилично низак, нарочито у поређењу са много насилнијим сусједима.

У настојању да смањи стопу убистава која је порасла за 40 одсто само у прошлој години, предсједник Костарике Родриго Чавес је увео оштре нове законе за борбу против криминала, назвавши Салвадор "референтном" тачком.

"Чавес планира обрачун... Он је тврдолинијаш који се залаже за корекцију курса", рекао је за "Ројтерс" Крис Далби, директор истраживачког центра "Ворлд оф Крајм".


Хуса за АТВ: Улога Џеја била је емотивна, била је велика одговорност

Хуса за АТВ: Улога Џеја била је емотивна, била је велика одговорност

Према његовим ријечима, разговори о политици "мано дура" (чврста рука) напредују.

Чавесове идеје укључују повећање затворских казни за малољетнике на максималних 50 година колике су и казне за одрасле, омогућавање екстрадиције и проширење употребе превентивног притвора, што олакшава држање осумњичених уз ограничене доказе.

"Ванредна времена захтијевају ванредне мјере", рекао је Чавес док је представљао свој план националне безбједности у новембру.

Костарика је једна од све већег броја латиноамеричких земаља које настоје да се изборе са ширењем активности нарко картела опонашајући свеобухватни обрачун салвадорског предсједника Најиба Букелеа са криминалцима.

Букелеова суспензија уставних права, која између осталог омогућава полицији да неограничено задржава осумњичене чланове банди без права на адвоката, изазвала је оштру осуду активиста за људска права, наводи "Ројтерс".

Али су Букелеови потези имали значајан утицај на криминал и популарни су у земљи, па се сад Букеле налази на ивици историјског реизбора сљедећег мјесеца.

И постао је свјетионик за регионалне политичаре који се боре против банди, од Чилеа до Еквадора. Док Чавес инсистира да не жели да постане баш као Букеле, његов план је и даље радикална промјена за Костарику, која је традиционално имала блажи приступ превенцији криминала.


Химна Србије, сузе, руже, дресови: Потресан опроштај Вориорса од Милојевића

Химна Србије, сузе, руже, дресови: Потресан опроштај Вориорса од Милојевића

Многи у Конгресу које контролише опозиција и даље се јавно држе тог приступа, али чак и тамо, шапутања о подршци оштријој политици расту, подстакнута страховима за туристички сектор земље вриједан двије милијарде долара.

"(Букелеов) рад на разбијању организованог криминала био је одличан и вриједан анализе да би се поновио у Костарики", рекао је Давид Сегура, посланик опозиционе конзервативне странке Нова република у недавној објави на друштвеним мрежама.

У Костарики је стопа убистава скочила на 17,2 на 100.000 људи у 2023. са 11,7 у 2018. За разлику од Салвадора, стопа је пала на 2,4 након што је била највиша на свијету мање од једне деценије раније.

Букеле је изабран за омиљеног политичког лидера Костариканаца у октобарском истраживању истраживачке фирме Индис.

У међувремену, Чавесов рејтинг у анкети је пао за скоро 30 процентних поена од његовог избора у мају 2022.

Сукоб банди и пандемија

Аналитичари кажу да је пораст убистава у Костарики изазван сукобом банди међу трговцима кокаином. Регрутацији банди је помогло растуће социјално незадовољство и незапосленост током пандемије ковида.

Политичка трвења са сусједним Никарагвом и Хондурасом такође су ометала регионалну безбједносну сарадњу, за коју аналитичари кажу да је довела до наглог пада запљене кокаина у Костарики.

Традиционално лагано поступање Костарике са осумњиченима - којима се често једноставно дају мјере предострожности умјесто хапшења - такође је подстакло проблем, каже Хорхе Торес, шеф обезбјеђења Чавеса.


Случајно назвала мужа док је имала однос с љубавником

Случајно назвала мужа док је имала однос с љубавником

"Како се снажан 17-годишњи дјечак који је убио грађанина из АК-47 може третирати као осмогодишњи дјечак који је украо слаткише?", рекао је Чавес у октобру, тврдећи да криминалне групе регрутују малољетне особе управо зато што често пролазе без казне.

За сада је Чавесов приједлог закона о "мано дура" заглављен у Конгресу, а опозициони критичари га називају антикостариканским и ауторитарним.

"Живимо у демократији. Ми нисмо Салвадор или било која од оних земаља које крше права појединца", рекла је Глорија Навас, посланица Нове Републике која је на челу конгресног комитета за безбједност и трговину дрогом.

Чавесу је потребна подршка најмање 29 од 57 посланика за већину приједлога, а његова странка тренутно има само девет мјеста. Али он је раније могао да донесе закон уз подршку других конзервативних фракција.

Чавесов други изазов је то што је Костарика мање навикла на гоњење нарко банди од својих сусједа, пошто је укинула своју војску прије више од 70 година да би дала приоритет прогресивној политици благостања, пише "Ројтерс".

Заговорници приступа благостања на првом мјесту кажу да је то кроз историју помогло да се Костарика заштити од насиља које је дуго преовлађивало у већем дијелу Централне Америке, и да би већа потрошња на социјалну помоћ могла поново да то постигне.

Лаура Чинчила, предсједница од 2010. до 2014. године, рекла је да је успјешно обуздала насиље спречавајући сиромашне да се одају злочину.


Испливао снимак: Професорица потпуно гола трчала кроз школу

Испливао снимак: Професорица потпуно гола трчала кроз школу

"Мислим да не морамо да прибјегавамо милитаризованим моделима других земаља. Ако смо то радили (на миран начин) цијелог живота, требало би да будемо у могућности да то урадимо сада", рекла је она за "Ројтерс".

Други у Конгресу мисле да Чавесов план не иде довољно далеко.

Опозициони конзервативни посланик Лесли Бохорхес недавно је подржао идеју о оштрим затворима у Салвадорском стилу, док је шеф правосуђа Рендал Зуњига изложио разлоге за већи број притвора.

Серхио Араја, политиколог у Конрад Аденауер фондацији, конзервативном трусту мозгова, рекао је да су такви оштрији приступи на путу да постану популарнији међу Костариканцима уморним од криминала у наредним мјесецима и годинама, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина