Oслобођена

Проглашена невином послије 20 година затвора због смрти своје дјеце

  • Извор: Танјуг
  • 14.12.2023. 09:05

Аустралијка Кетлин Фолбиг ослобођена је оптужби за убиство своје четворо дјеце послије 20 година проведених у затвору, пошто је Врховни суд Новог Јужног Велса данас пресудио да докази који су првобитно коришћени "нису поуздани", преноси Би-Би-Си.

Захваљујући новим научним открићима на основу којих је утврђено да су Фолбигина дјеца могла да умру природном смрћу због невјероватно ријетких генских мутација, главни судија Ендрју Бел, ослободио је Фолбиг свих оптужби.

Претходно је аустралијска влада 56-годишњакињу, помиловала и ослободила у јуну, послије  20 година проведених у затвору.

Фолбиг је рекла да су докази о њеној невиности деценијама били "занемарени и одбачени".

"Систем је више волио да криви мене него да прихвати да дјеца понекад могу и да умру изненада и неочекивано", додала је Фолбиг.

Правни тим Фолбиг потврдио је да ће тражити одштету у њено име, али није рекао колику.

Четворо њене дјеце - Кејлеб, Патрик, Сар и Лаур изненада су умрли између 1989. и 1999. године, у старости између 19 дана и 18 мјесеци, а тужиоци су тада тврдили да их је она угушила.

Тужба се ослањала на посредне доказе, користећи дневнике Фолбиг које психолози или психијатри никада нису прегледали, да би је приказали као нестабилну мајку, склону бијесу.

Она је 2003. године била осуђена на 40 година затвора због убиства четворо дјеце из нехата, а касније је, послије жалбе, казна смањена на 30 година.

Пратите нас и путем Вибера