Кина

Жена преминула од комбинације сојева птичијег грипа

  • Извор: Агенције
  • 31.01.2024. 08:23

У Кини је забиљежен један смртни случај од инфекције која је изазвала комбинација два соја птичијег грипа Х3Н2 и Х10Н5.

Како је саопштила кинеска Национална управа за контролу и превенцију болести, у питању пренос између врста, али се додаје и да је ризик од преношења са човјека на човјека низак.

Старија жена из провинције Анхуи, која је имала придружене болести, пријавила је да је развила кашаљ, бол у грудима, грозницу и друге симптоме 30. новембра, а преминула је нешто више од двије недјеље касније, 16. децембра, наводи се у саопштењу кинеске Националне управе за контролу и превенцију болести.

Срушио се амерички авион Ф-16, пилот спасен

Срушио се амерички авион Ф-16, пилот спасен

Тестирање блиских контаката шездесеттрогодишње жене били су негативни, стоји у саопштењу у коме се додаје да други случајеви обољелих од поменуте комбинације сојева птичјег грипа нису пријављени.

Анализа секвенце читавог генома вируса показала је да је вирус Х10Н5 птичијег поријекла и да нема способност да ефективно зарази људе, рекла је агенција.

Забиљежени смртни случај, према ријечима кинеске Националне управе за контролу и превенцију болести, представља риједак пренос вируса међу врстама, са птице на човјека.

Фабрика са 11.500 радника стала са производњом

Фабрика са 11.500 радника стала са производњом

Ризик да вирус зарази људе је низак, додаје агенција.

Кина има велику популацију узгајаних и дивљих птица различитих врста, које, како преноси Ројтерс, представља идеално окружење за вирусе птица да се мијешају и мутирају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)