Australija

Ženi izvađen crv iz mozga

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2023. 19:59

Ženi iz australijske države Novi Južni Vels iz mozga je izvučen crv dužine osam centimetara nakon što je pune dvije godine patila od zdravstvenih problema, saopštili su ljekari na odjeljenju za infektivne bolesti u bolnici u Kanberi.

"Opidaskaris robertsi" je okrugli crv koji se obično nalazi kod pitona, koji joj je, navode ljekari, vjerovatno prenio parazita preko fekalija.

Neurohirurg Hari Prija Bandi izvukla je iz glave pacijenta dugog parazitskog okruglog crva, nakon čega je pozvala kolege da bi ih pitala za savjet šta da radi dalje, piše "Gardijan".

Pacijentkinja, stara 64 godine, prvi put je primljena u bolnicu krajem januara 2021, nakon što je patila tri sedmice od bolova u stomaku i dijareje praćene stalnim suvim kašljem, temperaturom i noćnim znojenjem.

Njeni simptomi su do 2022. godine obuhvatili zaboravnost i depresiju, što je dovelo do upućivanja u bolnicu u Kanberi.

MRI skeniranje njenog mozga otkrilo je abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

Iznenađujuće otkriće podstaklo je tim u bolnici da se brzo okupi da bi otkrili o kakvoj se vrsti okruglog crva radi i, što je najvažnije, da odluče o daljem tretmanu koji bi pacijentkinji mogao biti potreban.

Pacijentkinja u bolnici u Kanberi je prva osoba u svijetu u kojoj je pronađen ovaj parazit. Ljekari kažu da se ovakvo otkriće dešava jednom u karijeri. Oporavak žene teče dobro, a njeno stanje se redovno prati.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.