Drevna bolest

Znate li ko je Dženet Parker? - Posljednja žrtva svjetske pošasti

  • Извор: АТВ
  • 07.04.2023. 22:21

Drevna bolest koja je hiljadama godina sijala smrt širom svijeta, proglašena je iskorijenjenom 1980 godine. Proglas Svjetske zdravstvene organizacije o velikim boginjama glasio je: iskorijenjena.

Do tada, procjenjuje se da je samo u 20. vijeka od ove bolesti preminulo 300 miliona ljude. Oni koji su preživjeli bili su u gadnim ožiljcima. Preživjeli su imali strah do kraja života, a globalni vakcioni program koji je organizovala SZO od 1970. godine pomogao je da se bolest iskorijeni.

Međutim, bolest je dalje uzimala života, ali to su bili izolovani slučajevi. Godine mira pred proglas SZO uzdrmala je vijest o Dženet Parket. Te 1978. SZO se spremala da proglasi pobjedu, ali je slučaj Dženet Parker odgodio slavlje čitavog svijeta.

U ljeto pomenute godine, 40-godišnja Dženet Parket, medicinski fotograf preminula je od posljedica velikih boginja u Velikoj Britaniji, državi u kojoj ta bolest formalno više ne postoji. Ali, kako je Dženet zaražena?

Parker se 11. avgusta osjećala loše. Radila je u Brimingem Medical School i počela je da primjećuje crvene tačke na leđima, udovima i licu.

Kada ju je doktor pregledao ustanovio je da ona ima vodene ospice. Ali njena majka je bila skeptična. Njena kćerka je preboljela vodene ospice kao dijete, a to nije izgledalo kao obične ospice.

Variola vera u Jugoslaviji: Zato što je Ibrahim Hoti nasjeo na laž o vakcini, zato je umrlo 40 ljudi

Variola vera u Jugoslaviji: Zato što je Ibrahim Hoti nasjeo na laž o vakcini, zato je umrlo 40 ljudi

Bez znakova poboljšanja, Parker je hitno primljena u Catherine-de-Barnes izolacijsku bolnicu 20. avgusta. Tada je Dženet Parker bila toliko loše da nije mogla ni stajati.

Ljekari u ovoj ustanovi počeli su sumnjati u prethodnu dijagnozu. Uradili su krvne testove i dobili rezultat - variola. To je ujedno bio i posljednji registrovan slučaj velikih boginja.

Posljednji put je registrovan u Somaliji, godinu dana ranije. Ali uzorak tog slučaja vraćen je Brigminton, mjesto gdje Dženet Parker radi.

Parkerova je zaražena velikim boginjama preko izloženosti virusu na svom radnom mjestu. Parker je radila u zgradi koja se nalazila pored laboratorije koja je vršila istraživanje virusa srodne vrste, majmunskih boginja. Vjeruje se da je virus velikih boginja slučajno pobjegao iz laboratorije kroz ventilacione kanale i kontaminirao vazduh u Parkerinoj kancelariji.

Dr Gligić je zaustavila

Dr Gligić je zaustavila "variola veru", a sada kaže da se nešto čudno desilo

Velike boginje su vrlo zarazna bolest koja se širi putem respiratornih kapljica. Takođe se može prenositi kontaktom sa zaraženim telesnim tečnostima ili kontaminiranim predmetima. Virus može preživjeti u okruženju duže vrijeme, što ga čini vrlo zaraznim i teško kontrolisanim.

Parker je vjerovatno udahnula virusne čestice dok je radila u svojoj kancelariji, što je dovelo do njenog zaražavanja. U početku je imala simptome slične gripu i temperaturu, koja se kasnije razvila u tešku formu velikih boginja, što je na kraju dovelo do njenog smrtnog ishoda. Ovaj incident je služio kao tragični podsetnik na važnost stroge primene sigurnosnih protokola u laboratorijama koje rade sa opasnim patogenima.

Uprkos velikim naporima, njeno stanje se nije poboljšavalo i bilo je sve gore. Preminula je 11. septembra 1979. godine i tako postala posljednja registrovana osoba koja je preminula od velikih boginja.

Krpelji: Paraziti koji predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje

Krpelji: Paraziti koji predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje


  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.