Rusi oduševljeni

Zoran Milanović preko noći postao "zvijezda" u Rusiji

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 26.01.2022. 15:12

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović postao je prava zvijezda ruskih medija koji podržavaju Kremlj, koji ga opisuju kao "konačno jednog razumnog evropskog lidera".

Njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije, prenio je zagrebački "Jutarnji list".

"Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude da kažu", izjavio je za "Russia Today" direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a Milanovićeve izjave tek su, po njemu, "vrh ledenog brijega" u razmišljanjima i odnosima u EU i NATO.

Ruski mediji dali su izjavama predsjednika Hrvatske o Ukrajini veliki prostor, a neki od naslova koji su osvanuli tim povodom glase:

"Deficit jedinstva u NATO", "Ukrajini nije mjesto u NATO", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Vašingtonu, kaže hrvatski predsednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske".

Ruski mediji pišu i da je Milanović prvi rekao ono što muči mnoge Evropljane, a zatim navode kako je među članicama NATO u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja i da mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele ni "ginuti za Ukrajince", niti se "sukobiti s Rusijom".

Ali ruski mediji su uvjereni da će "Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi evropski zvaničnici", kao i da je "on povukao nogu". Doduše, pišu i da je za sada samo Češka izjavila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Ruski mediji navode još i da je "Milanović shvatio" da nije Rusija ta koja izaziva sukobe, te da ne namjerava nikoga da napadne, ali je ponašanje NATO i najavom daljeg širenja na istok sigurnost Rusije dovedena u pitanje.

U Kijevu su s druge strane šokirani, a na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvana je hrvatska ambasadorka Anica Džamić. Ukrajina je takođe zatražila da se Zagreb "izvini i demantuje" Milanovićeve izjave.