Temperatura i do minus 20

"Zvijer" sa Arktika uskoro u Ukrajini

  • Извор: Б92
  • 09.03.2022. 21:32

Snažan talas hladnoće mogao bi dodatno da zaustavi napredak Rusije u Ukrajini, upozoravaju analitičari.

Arktički vazduh koji cirkuliše kroz Rusiju i Ukrajinu u kombinaciji sa istočnim vetrom narednih dana mogao bi da snizi noćne temperature u Kijevu i Harkovu na čak minus 10 stepeni celzijusa.

A osećaj hladnoće usled naleta vetra mogao bi da bude i do minus 20.

Analitičari kažu da bi to moglo otežati rusku specijalnu operacijuu u Ukrajini, posebno onima koji su zaglavljeni u koloni zaustavljenih vozila sjeverno od glavnog grada Ukrajine.

"To će u velikoj mjeri uticati na one koji dugo ostaju u konvojima, najviše će stradati ruske trupe ostavljene na putevima", rekao je ukrajinski izvor, a prenosi "The Times".

"Temperature od minus 20 degradiraće ruske snage, u to nema sumnje. Hladnoća će poboljšati mobilnost kroz zemlju jer će biti manje blata, ali Rusi nisu spremni za arktičke uslove. Napadi na gradove bez odgovarajuće odjeće biće nevjerovatno teški. A nedostatak goriva i adekvatnih ulja i maziva otežavaće vojnicima pokretanje motora u vozilima da se zagriju", tvrdi izvor.

"Zamislite da cijelu noć sjedite u zamrzivaču od gvožđa od 40 tona", rekao je major Kevin Prajs, koji je služio u britanskoj vojsci 20 godina.

On dodaje da će loše vreme dodatno potkopati ruski moral i nanijeti nove žrtve.

"Ovo nije odlučujući faktor, ali je veoma nepoželjan razvoj događaja za ruske komandante", rekao je Prajs.

Hladnoća će negativno uticati i na Ukrajince

Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da će vreme negativno uticati i na Ukrajince.

"Usporiće stvari, ali za obe strane. Udio vojnika koji će zadobiti povrede od hladnoće, kao što su promrzline, sigurno će se povećati", rekao je on.

Jedan vojni zvaničnik NATO-a rekao je da Rusija, uprkos upotrebi svih snaga koje je koncentrisala u i oko Ukrajine, ostvaruje veoma mali napredak.

"Vidimo vrlo malo promjena. Prvi put ne očekujemo da će Rusi napraviti bilo kakav napredak u narednih nekoliko dana", kaže on.

Poslije skoro dve nedjelje borbi, ruske snage su zauzele velika područja sjeveroistočne i priobalne Ukrajine, opkolile gradove i prekinule hranu, vodu, grejanje i lijekove za civile.

Međutim, napredak u mnogim oblastima je sada zaustavljen.

Napori da se stvori koridor za evakuaciju civila danima su ugroženi zbog neprekidnog granatiranja i prigovora na predložene pravce.

Ruska novinska agencija Tass javila je u utorak uveče da je novi prekid vatre najavljen za sredu ujutru i da su ruske snage spremne da obezbede humanitarne koridore kako bi ljudi mogli da napuste Kijev i još četiri ukrajinska grada.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.