Vlasenica: Sutra štrajk u Domu zdravlja

  • 05.11.2017.19:52

I medicinarima u Vlasenici je dogorjelo do nokata. Radnici Doma zdravlja sutra stupaju u generalni štrajk. Štrajkački odbor sastavio je spisak zahtjeva - uplatu sedam neisplaćenih plata, isplatu putnih troškova i uplatu doprinosa.

Prošli mjesec radnici su održali jednočasnovni štrajk upozorenja, ali sada idu korak dalje.

"Došli smo na ivicu da ne možemo dalje. Znači, imamo kredite, imamo djecu koju školujemo, čak vjerujte da ujutru ne možemo da izdvojimo za kiflu dakupimo za doručak. Sve nas je stiglo i blokade, i s lijekovima nismo snabdjeveni, znači naši pacijenti ispaštaju", rekao je predsjednik štajkačkog odbora Dom zdravlja Vlasenica.

Tri miliona maraka je dug DZ Vlasnenica prema radnicima, dobavljačima, elektrodistribuciji, Poreskoj upravi RS, koji je zatekla Jagoda Petrović, direktor DZ. Kaže da je o stanju u domu zdravlja održana i posebna sjednica u lokalnom parlametnu, ali nagomilanih problema je previše da bi se rješili preko noći.

"Po svim procjenama, prema onim standardima i normativima dom zdravlja ima veći broj radnika. To se nekako treba smanjiti, jako teško. Taj posao niko nije htio da odradi, izgelda da ću ja to sad morati", rekla je direktor DZ Vlasenica Jagoda Petrović.

Prekobrojnih je 20 od 75 zaposlenih u vlaseničkom domu zdravlja. Resorni ministar Dragan Bogdanić, ljetos je obećao pomoć, pod uslovom da se višak radnika oprosti sa radnim mjestom. Radnici Doma zdravlja sutra u sedam sati stupaju u štrajk, a medicinari će zbrinjavati samo hitne slučajeve.