ATV

Ziloti stigli u Čelinac?

  • 11.07.2015. 20:52

U Čelincu i okolini to svi znaju, ali se o tome samo šapuće. U jošavački kraj se u proljeće doselilo nekoliko sveštenika, koji sa srpskom pravoslavnom crkvom nemaju nikakve veze, priča sagovornik ATV-a koji želi da ostane anoniman.

Kupili su kuću, a jedan dio navodno su preuredili u bogomolju. Tu se narod već okupljao, održane su i službe, a pročulo se i da imaju namjeru da na tom mjestu sagrade neku vrstu manastira.

Kod kuće odnosno crkve, ekipa ATV-a nikoga ne zatiče, a komšije , samo kratko kažu – to su fini ljudi koji nikoga ne diraju.

Mještani Crnog vrha i okoline ne žele da pričaju pred kamerama. O svojim novim komšijama mnogo ne znaju, pa ne žele ni da nagađaju.”

Ono što znaju je da su ti duhovnici stigli sa Kosova i da su najvjerovatnije sljedbenici raščinjenog vladike Artemija, sada Marka Radosavljevića. Neki sumnjaju da se radi o zilotima - pripadnicima kanonski nepriznate Srpske istinske pravoslavne crkve.

U pitanju su sektaši koji su na ove prostore došli kako bi oslabili moć pravoslavne crkve, kategoričan je, paroh jošavački Bogoljub Čanić .

“Pružićemo im bratsku ruku pokušaćemo da im objasnimo da oni nemaju šta ovdje da rade ako ne bude tako moglo, ja ne znam, šta će narod , narod će se braniti. Šta mislite da su došle vehabije , šta trebamo čekati, hoće li reagovati” , kaže protojerej Čanić.

"Pridošlice su sasvim sigurno od nekoga finasirane, a naš kraj su izabrali zato što smo mi izvorno pravoslavno mjesto koje je zbog svoje vjere stradalo i u ratu, i u miru pod komunistima", priča Čanić.

Navodno ničim ne privlače pažnju,nose crne mantije i duge brade i ne možete ih razlikovati od pravoslavnih duhovnika. Gotovo je siguran da su njihove komšije militaristički nastrojene.

“ Oni kažu smrt ili 'pravosolavlje oni sebe pokazuju kao mučenike, ziloti su koji traže da polože život za vjeru pravoslavnu”, priča Ćanić.

Ako popustimo, smatra jošavački paroh, cijelom srpskom narodu prijeti veliko zlo. Nada se samo da narod neće nasjesti na učenja tih kako ih je nazvao artemijaca – zilota i poziva pravoslavne vjernike da ne idu na njihove skupove.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!