70 godina od smrti narodnog heroja Mladena Stojanovića

  • 06.04.2012.10:57

Povodom obilježavanja 116 godina od rođenja i 70 godina od pogibije narodnog heroja Mladena Stojanovića, u Prijedor je nakon 54 godine stigao njegov sin Vojin, koji živi u Dubrovniku.

Među prvim objektima u Prijedoru je obišao porodičnu kuću Stojanovića koja je obnovljena i kao depadans muzeja otvorena 2007. godine.

"Ovdje sam bio davne 1958. godine i srećan sam što sam opet ovdje i što su domaćini izuzetno gostoljubivi tako da sam lako prebrodio veliku vremensku prazninu koja postoji od mog posljednjeg boravka u ovom gradu", rekao je Stojanović.

On je dodao i da je prije odlaska u penziju radio u JAT-u i putovao po cijelom svijetu, a već dvadeset godina nije putovao nigdje i sa punim srcem doživljava dolazak u Prijedor i roditeljsku kuću.

"Raskorak između legende i stvarnosti o mojoj porodici i mom ocu postoji, ali bez velike patetike kažem da je moralni lik mog oca podigao ljestvicu moralnih vrijednosti neznatno više nego kod prosječnih ljudi. I bilo je teže živjeti na takav način, iako mogi misle da je meni kao potomku narodnog heroja moralo i trebalo biti lakše, bar u ono vrijeme", rekao je Stojanović.

Pored obilaska porodične kuće Stojanovića, sin legendarnog partizanskog komandanta sa Kozare će danas obići i Partizansko groblje gdje se nalazi grob Mladena Stojanovića, te groblje gdje su sahranjeni prota Sima i Jovanka Stojanović, Mladenovi roditelji,a Vojinovi djed i baka.

Domaćin njegovog boravka u Prijedoru je opština Prijedor i Muzej Kozare, čiji direktor Milenko Radivojac ističe da je veoma radostan što su dugogodišnji razgovori oko organizovanja ove posjete urodili plodom.

"Bilo je razgovora da Vojin dođe na otvaranje Spomen kuće porodice Stojanović, ali se ova ideja ostvarila tek sada kada je Opšta bolnica Prijedor izrazila želju da ponovo dobije ime doktora Mladena Stojanovića, za šta je bila potrebna saglasnost njegove porodice", rekao je Radivojac.

Naime, danas će na Svjetski dan zdravlja, kada zdravstveni radnici Opšte bolnice Prijedor polažu vijence na spomenik doktoru Mladenu Stojanoviću u krugu ove zdravstvene ustanove, njegov sin Vojin i simbolično dati pristanak da ova ustanova ponovo ponese ime njegovo oca Mladena.

Posjeta Vojina Stojanovića, sa kojim u Prijedoru boravi i njegov brat od tetke Sreten Bila iz Beograda, biće nastavljena i sutra kada će potomke ove čuvene prijedorske porodice primiti i načelnik opštine Prijedor Marko Pavić.