Аутомобили

Механичар тврди да због ове 3 грешке трошите горива

  • 12.04.2024. 20:45

Американац Скоти Килмер тврди да је 56 година радио као механичар, а на свом Јутјуб каналу често савјетује возаче како да избјегну најчешће грешке у вожњи које доводе до квара возила.

Скоти је тако упозорио возаче да редовно провјеравају притисак у гумама умјесто скупих уређаја који тврде да побољшавају економичност горива.

Притисак у гумама

„Рећи ћу вам како да провјерите да ли је притисак у гумама исправан. Ако није у реду, гума ће имати превише трења и ваша потрошња горива ће бити већа“, објаснио је он.

Неопходно је надувати гуме до нивоа који је назначен у упутству за возило. Возачи који то не раде редовно могу примјетити већу потрошњу горива, а гуме се много брже троше. Да би се ово избјегло, препоручује се провјера притиска у гумама најмање једном у двије недјеље и прије сваког дужег путовања.

Прљав филтер за ваздух

Скоти је такође сугерисао да возачи могу да уштеде на рачунима за бензин и дизел тако што ће се увјерити да је филтер за ваздух чист.

„Ваш ауто сагоријева хиљаде кубних центиметара ваздуха, а то не може да уради са зачепљеним филтером“, примјећује он.

Уобичајено је да се филтери за ваздух у аутомобилу мијењају једном годишње или раније ако се возило често вози по прашњавим условима, како би се осигурало да мотор добија довољно чистог ваздуха.

Нагло кочење и убрзање

Скоти је савјетовао возаче да избјегавају нагло убрзање и кочење. „Будите умјерени у вожњи јер што се мотор брже окреће, то више горива троши“, рекао је он.

Власници аутомобила би требало да избјегавају рад мотора изнад 2.500 обртаја у минути пребацивањем у вишу брзину, пише Екпрес.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: