Grupa za bezbjednost saobraćaja "Dawn Project"

Uznemirujuć test „Teslinog“ auto-pilota, ne prepoznaje djecu na putu

  • Izvor: RTS
  • 10.08.2022.17:16

Profesionalni test-vozač isprobao je na poligonu u Kaliforniji najnoviju verziju „Teslinog“ auto-pilota i rezultati su, najblaže rečeno, uznemirujući.

Grupa za bezbjednost saobraćaja "Dawn Project" tvrdi da najnovija verzija „Tesline“ samovozeće tehnologije nije bezbjedna za upotrebu, nakon što automobil u nekoliko navrata nije prepoznao dijete na putu i udario u lutku bez stajanja.

Tvrdnje da tehnologija očigledno ima problema u prepoznavanju djece na putu dio su kampanje na američki Kongres da zabrani korišćenje „Tesline“ tehnologije auto-pilota.

U nekoliko testova, profesionalni test-vozač utvrdio je da softver, pušten u upotrebu u junu, nije uspio da prepozna lutku djeteta prilikom prosječne brzine od 40 kilometara na sat, niti pri većim.

Osnivač grupe "Dawn Project", Den O‘daud, nazvao je rezultate „duboko uznemirujućim“, dodajući da tvrdnje „Tesle“ da je novi softver „nevjerovatan“ nisu tačne i predstavlja smrtonosnu prijetnju po ljude.

„Više od 100.000 ljudi vozi tesle i na javnim putevima koristi softver za samovozeći mod i tako u rizik stavlja decu širom zemlje“, istakao je O‘Daud.

Tagovi: