ATV

Mičigen

Posadili 144 godina staro sjeme 'zombi biljke', rezultati ih šokirali

  • Izvor: Agencije
  • 16.11.2023. 15:44

Još od 1879. godine, botaničar Vilijam Bil sa Mičigen Stejt Univerziteta (MSU) zakopao je 20 boca kako bi pokrenuo eksperiment o dugovječnosti sjemenki.

Više od 140 godina kasnije, neka od sjemenki iz posljednje izvađene boce počela su klijanja.

U novom istraživanju, istraživači sa MSU-a analizirali su genome biljaka kako bi utvrdili odgovaraju li zaista onima koje je opisao Bil.

Genetsko testiranje otkrilo je iznenađujuće rezultate, a nalazi doprinose našem znanju o vrstama sjemena dugovječnih i o životnosti sjemena u prirodnim uslovima tla.

"Najveće iznenađenje za mene je da su se sjemenke ponovno klijale", kaže biljni biolog Frank Televski s MSU-a.


Rijetko u javnosti: Ovo je maćeha Rade Manojlović

Rijetko u javnosti: Ovo je maćeha Rade Manojlović

"Nevjerovatno je da nešto tako staro još uvijek može rasti", rekao je.

Na početku eksperimenta, svaka od 20 boca bila je ispunjena više od hiljadu "zombi-sjemenki", pokrivajući 21 vrstu.

Boce su zakopane s nagibom prema dole, kako se u njima ne bi skupljala voda, piše "Sajens Alert".

Cilj eksperimenta

Glavni cilj bio je da pomogne poljoprivrednicima da shvate kako se nositi s korovom koji je perzistirao u tlu - daleko prije nego što su pesticidi izumljeni i ideja je bila iskopavati bocu svakih pet godina.

Kako je vrijeme prolazilo, istraživači su produžavali vrijeme između iskopavanja, a nova boca sada se iskopava svakih 20 godina.

I dok su mnoga sjemena mrtva, neka nisu - i prvi put u ovom eksperimentu (sada najdugovječnijem takvog tipa), tim je koristio najnoviju tehnologiju analize DNA kako bi pravilno identifikovao koje vrste sjemena i dalje opstaju.


Naručili mezu, ono što su dobili ih je razočaralo

Naručili mezu, ono što su dobili ih je razočaralo

"Rad molekularne genetike potvrdio je fenotipove koje smo vidjeli, što znači da su biljke Verbaskum blataria, ili molinija leptirica, i jedan hibrid između Verbaskum blataria i Verbaskum tapsus, ili obična molinija", kaže biljni biolog Grejs Fleming sa MSU-a.

Nastavak eksperimenta

"Bil je tvrdio da je uključio samo sjemenke Verbaskum tapsus, tako da se morala dogoditi neka zabuna prilikom pripreme boca", kaže ona.

S četiri preostale boce, eksperiment je zakazan do 2100. godine. Boce ostaju na tajnoj lokaciji kako ih niko van istraživačkog tima ne bi mogao otvoriti ili dirati.

I dok smo vidjeli starije sjemenke koje i dalje klijaju, nijedno istraživanje nije bilo ovako dosljedno i planski u svojim metodama tokom tako dugog vremena, čak i dok su se ciljevi i relevantnost istraživanja mijenjali vremenom.


Osuđen žestoki momak iz filma

Osuđen žestoki momak iz filma "Vidimo se u čitulji"

"U više od 140 godina od početka eksperimenta, pitanje dugovječnosti sjemenske banke dobilo je novu važnost, uključujući i očuvanje rijetkih vrsta i obnovu ekosistema; na primjer, sjetva prerija na bivšim poljoprivrednim zemljištima", kaže ekolog Lars Brudvig sa MSU-a.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: