ATV

Мичиген

Посадили 144 година старо сјеме 'зомби биљке', резултати их шокирали

  • Извор: Агенције
  • 16.11.2023. 15:44

Још од 1879. године, ботаничар Вилијам Бил са Мичиген Стејт Универзитета (МСУ) закопао је 20 боца како би покренуо експеримент о дуговјечности сјеменки.

Више од 140 година касније, нека од сјеменки из посљедње извађене боце почела су клијања.

У новом истраживању, истраживачи са МСУ-а анализирали су геноме биљака како би утврдили одговарају ли заиста онима које је описао Бил.

Генетско тестирање открило је изненађујуће резултате, а налази доприносе нашем знању о врстама сјемена дуговјечних и о животности сјемена у природним условима тла.

"Највеће изненађење за мене је да су се сјеменке поновно клијале", каже биљни биолог Франк Телевски с МСУ-а.


Ријетко у јавности: Ово је маћеха Раде Манојловић

Ријетко у јавности: Ово је маћеха Раде Манојловић

"Невјероватно је да нешто тако старо још увијек може расти", рекао је.

На почетку експеримента, свака од 20 боца била је испуњена више од хиљаду "зомби-сјеменки", покривајући 21 врсту.

Боце су закопане с нагибом према доле, како се у њима не би скупљала вода, пише "Сајенс Алерт".

Циљ експеримента

Главни циљ био је да помогне пољопривредницима да схвате како се носити с коровом који је перзистирао у тлу - далеко прије него што су пестициди изумљени и идеја је била ископавати боцу сваких пет година.

Како је вријеме пролазило, истраживачи су продужавали вријеме између ископавања, а нова боца сада се ископава сваких 20 година.

И док су многа сјемена мртва, нека нису - и први пут у овом експерименту (сада најдуговјечнијем таквог типа), тим је користио најновију технологију анализе ДНА како би правилно идентификовао које врсте сјемена и даље опстају.


Наручили мезу, оно што су добили их је разочарало

Наручили мезу, оно што су добили их је разочарало

"Рад молекуларне генетике потврдио је фенотипове које смо видјели, што значи да су биљке Вербаскум блатариа, или молинија лептирица, и један хибрид између Вербаскум блатариа и Вербаскум тапсус, или обична молинија", каже биљни биолог Грејс Флеминг са МСУ-а.

Наставак експеримента

"Бил је тврдио да је укључио само сјеменке Вербаскум тапсус, тако да се морала догодити нека забуна приликом припреме боца", каже она.

С четири преостале боце, експеримент је заказан до 2100. године. Боце остају на тајној локацији како их нико ван истраживачког тима не би могао отворити или дирати.

И док смо видјели старије сјеменке које и даље клијају, ниједно истраживање није било овако досљедно и плански у својим методама током тако дугог времена, чак и док су се циљеви и релевантност истраживања мијењали временом.


Осуђен жестоки момак из филма

Осуђен жестоки момак из филма "Видимо се у читуљи"

"У више од 140 година од почетка експеримента, питање дуговјечности сјеменске банке добило је нову важност, укључујући и очување ријетких врста и обнову екосистема; на примјер, сјетва прерија на бившим пољопривредним земљиштима", каже еколог Ларс Брудвиг са МСУ-а.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм