Za zbirku priča "Hangar za snove"

Andrićeva nagrada uručena Darku Tuševljakoviću

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2023. 13:41

Andrićeva nagrada danas je u Beogradu uručena piscu Darku Tuševljakoviću za zbirku priča "Hangar za snove" u izdanju Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" iz Sombora.

Nagradu dodjeljuje Zadužbina Ive Andrića, po želji srpskog nobelovca, za najbolju pripovjetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljenu na srpskom jeziku tokom prethodne godine.

Akademik Miro Vuksanović, predsjednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića, uručio je laureatu nagradu koja se sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa, na svečanosti u zgradi Zadužbine Ivo Andrić u Beogradu.

Snimljeni kadrovi za novu seriju o Ivi Andriću

Snimljeni kadrovi za novu seriju o Ivi Andriću

Tuševljaković je zahvalio žiriju što nije upao u zamku svrstavanja kratke priče u manje vrijednu književnu formu, a žanrovske proze u literaturu nižeg ranga.

On je istakao da zbirka sadrži mnoge teme i motive koji ga opsjedaju i kojima se bavio u romanima i pričama, a sada su prvi put "zbijeni na jedno mjesto".

"Međutim kakve to sve ima veze s Ivom Andrićem?. Pa evo, zapravo je jednostavno. Pronašao sam rečenicu koja bi mogla označiti tu vezu - citiram: `Ja, u stvari, nikada nisam pisao knjige, nego rašivene i razbacane tekstove, koji su se s vremenom, s više ili manje logike, povezivali u knjige - romane ili zbirke pripovjedaka`", naveo je Tuševljaković.

On je podsjetio da je i Ivo Andrić napisao jednu naučnofantastičnu priču koja se zvala "Dedin dnevnik", a bila je napisana u posljeratnim godinama.

Norveški pisac Jun Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023.

Norveški pisac Jun Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023.

Žiri Andrićeve nagrade, koju su činili predsjednik žirija Branko Vraneš, Mina Đurić i Marko Avramović, istakao je u obrazloženju da je Tuševljakovićev "Hangar za snove" prava riznica, kako uspjelih i izuzetnih priča, tako i književnih postupaka, motiva, poetičkih i pripovjedačkih modela.

"U knjizi preovlađuju sasvim kratke proze, u kojima autor u maniru stilskih vježbi isprobava i tematske i formalne granice priče kao vrste", navodi se u odluci koju je pročitao član žirija Marko Avramović.

Upravnica Zadužbine Ivo Andrić Maja Radonić istakla je da nagrada, prema imenima dosadašnjih laureata, među kojima su Dragoslav Mihailović, Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Ćamil Sijarić, Svetlana Velmar Janković, Danilo Kiš, Miroslav Toholj, predstavlja svojevrsnu antologiju nezaobilaznih srpskih pripovjedača i svjedoči o snazi srpske pripovjedačke tradicije.

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarliji

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarliji

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina je 1976. godine ustanovila Andrićevu nagradu za najbolju pripovjetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Nagrada se uručuje svake godine na dan piščevog rođenja, 10. oktobra.

Ivo Andrić rodio se u noći između 9. i 10. oktobra 1892. godine u Travniku, a sam pisac će kao datum rođenja navoditi 10. oktobar koji je kasnije i ozvaničen, navodi se na sajtu Zadužbine.  

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.