Zvornički dio

Filmom "Tragovi" završen prvi dio filmskog festivala "Prvi kadar"

  • Izvor: SRNA
  • 26.11.2023. 18:47

Filmom "Tragovi" hrvatskog reditelja Dubravke Turić, koji je prikazan u takmičarskoj selekciji "Tragovi", večeras je završen zvornički dio Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar", koji će biti nastavljen u Istočnom Sarajevu.

Umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da je danas zvornička publika imala priliku da vidi filmove takmičarskog programa festivala iz svih festivalskih selekcija, održane su filmska škola "Prvog kadra" i radionica animiranog filma.

Štifanićeva je istakla da će i u naredna tri dana u zvorničkom Domu omladine biti prikazani regionalni filmovi "Probudi me" slovenačkog reditelja Marka Šantića, "Posle zime" reditelja Ivana Bakrača iz Crne Gore i "Garbura" crnogorskog reditelja Josipa Žuvana.

Filmski festival "Prvi kadar", 17. po redu, otvorili su 24. novembra u zvorničkom Domu omladine glumci Aleksandar Mikik i Ana Stojanovska iz Sjeverne Makedonije.

Festival, čiji je ovogodišnji radni naziv "Imaš li ideju?", počeo je prikazivanjem filma "Kajmak" reditelja Milča Mančevskog iz Sjeverne Makedonije.

Zvornička publika je u protekla tri dana imala priliku da, između ostalih, vidi i šest filmova iz regiona koji do sada nisu imali bioskopsku distribuciju u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a među kojima su neki premijerno prikazani na prestižnim festivalima, kao i filmovi autora koji su osvajali prestižne nagrade poput Milča Mančevskog, laureata ovogodišnjeg "Prvog kadra".

U Zvorniku je na otvaranju ove filmske manifestacije potvrđena saradnja između Filmskog festivala "Prvi kadar", grada Zvornika i Istočnog Novog Sarajeva.

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Filskog festivala Vitomir Mitrić, zamjenik gradonačelnika Zvornika Miloš Tomić i direktor Kulturnog centra u opštini Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić izrazio je zadovoljstvo veoma plodnom saradnjom sa gradom Zvornikom i opštinom Istočno Novo Sarajevo u oblasti kulture, posebno kada je riječ o filmskoj umjetnosti.

Ovogodišnji Festival ima dva žirija - jedan ocjenjuje filmove u selekciji "Traganje" u sastavu Srđan Savić, Milan Todorović i Nenad Pavlović, a drugi selekcije kratkih igranih i dokumentarnih filmova u sastavu Dragan Еlčić, Dejan Petrović i Hadži Aleksandar Đurović.

Filmski festival održavao se u Zvorniku od 24. do 26. novembra, a nastavlja se u Istočnom Sarajevu gdje je sutra uveče planirano otvaranje, a trajaće do srijede, 29. novembra.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera