Зворнички дио

Филмом "Трагови" завршен први дио филмског фестивала "Први кадар"

  • Извор: СРНА
  • 26.11.2023. 18:47

Филмом "Трагови" хрватског редитеља Дубравке Турић, који је приказан у такмичарској селекцији "Трагови", вечерас је завршен зворнички дио Међународног филмског фестивала "Први кадар", који ће бити настављен у Источном Сарајеву.

Умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да је данас зворничка публика имала прилику да види филмове такмичарског програма фестивала из свих фестивалских селекција, одржане су филмска школа "Првог кадра" и радионица анимираног филма.

Штифанићева је истакла да ће и у наредна три дана у зворничком Дому омладине бити приказани регионални филмови "Пробуди ме" словеначког редитеља Марка Шантића, "После зиме" редитеља Ивана Бакрача из Црне Горе и "Гарбура" црногорског редитеља Јосипа Жувана.

Филмски фестивал "Први кадар", 17. по реду, отворили су 24. новембра у зворничком Дому омладине глумци Александар Микик и Ана Стојановска из Сјеверне Македоније.

Фестивал, чији је овогодишњи радни назив "Имаш ли идеју?", почео је приказивањем филма "Кајмак" редитеља Милча Манчевског из Сјеверне Македоније.

Зворничка публика је у протекла три дана имала прилику да, између осталих, види и шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, а међу којима су неки премијерно приказани на престижним фестивалима, као и филмови аутора који су освајали престижне награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег "Првог кадра".

У Зворнику је на отварању ове филмске манифестације потврђена сарадња између Филмског фестивала "Први кадар", града Зворника и Источног Новог Сарајева.

Меморандум о сарадњи потписали су директор Филског фестивала Витомир Митрић, замјеник градоначелника Зворника Милош Томић и директор Културног центра у општини Источно Ново Сарајево Младен Јанковић.

Директор Фестивала Витомир Митрић изразио је задовољство веома плодном сарадњом са градом Зворником и општином Источно Ново Сарајево у области културе, посебно када је ријеч о филмској умјетности.

Овогодишњи Фестивал има два жирија - један оцјењује филмове у селекцији "Трагање" у саставу Срђан Савић, Милан Тодоровић и Ненад Павловић, а други селекције кратких играних и документарних филмова у саставу Драган Елчић, Дејан Петровић и Хаџи Александар Ђуровић.

Филмски фестивал одржавао се у Зворнику од 24. до 26. новембра, а наставља се у Источном Сарајеву гдје је сутра увече планирано отварање, а трајаће до сриједе, 29. новембра.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм