Oduševljena Banjalukom

Holanđanka snima film o srpskim narodnim igrama

  • 02.05.2019. 19:49

"Užičko kolo", "Gluvo glamočko" i mnoge druge srpske narodne igre naći će se u dokumentarnom filmu. Holađanki Efi Derksen su se svidjele tradicionalne igre iz Republike Srpske i Srbije i odlučila je da sve zabilježi.

Tri mjeseca godišnje provede u Banjaluci i igra u folklornom ansamblu Vesellin Masleša. Oduševljena je srpskom kulturom i tradicijom i prije nekoliko dana je počela snimati dokumentarac.

"Išli smo u planinaska mjesta. Snimali smo u Imljanima i Janju. Snimili smo tradicionalnu odjeću koja se nosi, ali i tradicionalni način pjevanja nastavljamo dalje, gdje ćemo snimati u pozorištu kako to sve izgleda kada folklorni ansambl izvodi, zatim idemo u Srbiju gdje ćemo snimati jednog koreografa i intervjuisati nekoliko ljudi. Nakon toga ćemo da spajamo sav taj značajan materijal da ga eitujemo, gdje bi nam značilo da imamo neku finansijsku podršku, odnosno donaciju, jer za taj dio nam je potrebno još novca", kaže ona.

U Banjaluku je prvi put došla prije tri godine sa profesorom folklora. Odmah joj se svidio grad i ljudi. Odlučila je da dođe ponovo i svaki put bi ostajala duže. Voli kolo i odlično igra užičko. Od tada se, kaže Efi, zaljubila u Banjaluku i srpsku tradiciju.

"Shvatila sam da jednostavno obilazeći sela koja se nalaze u planinama da folklor polako izumire. Željela sam da učinim neku veliku stvar kako bi očuvala folklor na ovom području, jer je jako značajan. Volim igrati autentično tradicionalno kolo kao što su podgrmeč, gluvo glamočko i užičko koje je i najpopularnije", priča Efi.

Efi je dio potrebnog materijala snimila u Banjaluci. Sada na red dolazi Srbija. Nada se da će uskoro ponovo biti u Banjaluci,  jer kako kaže, ovdje se osjeća kao kod kuće.

 

Tagovi:
  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.