Sedam sezona

"Naporna" familija, napadi panike i nejasan kraj - 25 godina "Porodice Soprano"

  • Izvor: RTS
  • 10.01.2024. 20:22

Desetog januara 1999. debitovala je serija "The Sopranos" (Porodica Soprano), koja je unijela izvijesnu revoluciju u istoriju svjetskih TV sadržaja.

Serija koja je imala sedam sezona, a čija radnja prati život Tonija Soprana italijansko-američkog mafijaškog bosa u Nju Džersiju i njegove familije, najnagrađivanija je serija svih vremena.

Džejms Gandolfini, koji je tumačio naslovnu ulogu, preminuo je od infarkta u 51. godini 2013. godine dok je bio na odmoru u Rimu.

Porodica Soprano primila je ukupno 87 nagrada, pet Zlatnih globusa i 21 nagradu Еmi. Kritika je definisala ovu seriju jednom od najvećih svih vremena. Posljednja epizoda je prikazana 10. juna 2007, a vidjelo ju je 12 miliona ljudi.

Dukat i pokloni za prvorođenu bebu u Derventi

Dukat i pokloni za prvorođenu bebu u Derventi

Seriju je osmislio i proizveo David Čejs, a pored Džejmsa Gandolfinija, glumačku podjelu čine, između ostalih, Lorejn Brako (doktorka Dženifer Melfi), Tonijeva psihoanalitičarka, Еdi Falko u ulozi Karmele Soprano, žene mafijaškog bosa, Majkl Imperioli tj. Kristofer Moltisanti, Karmelin rođak.

Ova serija nije samo prikazala život američko-italijanskog mafijaškog vođu, već i jedno lice Amerike gdje su tradicionalne vrijednosti vrijedile zaista malo pred novcem. Serija takođe ne spada ni u komediju ni u dramu.

Toni, depresivni četrdesetogodišnjak ima ulogu tzv. antiheroja i započeo je sa terapijom usljed napada panike zbog odnosa prema majci, stresnog posla, "naporne” familije, te života u jednom svijetu u kome tradicija više nema nikakvu ulogu. Porodica je inače porijeklom iz Avelina u regionu kampanja u Italiji.

Grčka legalizuje istopolne brakove

Grčka legalizuje istopolne brakove

Kraj serije je ostao pod velikim znakom pitanja gledaocima. Naime, u kadru je Toni koji sjedi u restoranu, i dok čeka da mu se pridruži ostatak porodice, pušta sa malog džu-boksa pesmu Don't stop Believin'.

Prva mu se pridružuje Karmela, zatim sin A.J. i dok se približava kćerka Medou, ekran postaje kompletno crn i počinje odjavna špica. Ovakvo finale i dan danas muči gledaoce koji nisu sigurni kako da ga protumače.

Povodom obilježavanja 25 godina serije, HBO je odlučio da obožavaocima Porodice Soprano pokloni scene koje do sada nisu viđene i sve ono što se dešavalo u bekstejdžu.

Lansirali su novu aplikaciju Sopranos 25th Anniversary collection sa 15 scena koje su bile izbrisane, i koje publika nikada do sada nije vidjela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: