Kiril Zarlinov

Producent otkrio za ATV kako je nastala nova pjesma Tošeta Proeskog i hoće li ih biti još

  • Izvor: ATV
  • 12.02.2024. 10:36

"Kažu da vrijeme liječi sve, ali što mi vrijedi vječnost bez tebe“, stihovi su iz refrena posljednje pjesme koju je otpjevao Toše Proeski. 

Uz pomoć vjestačke inteligencije, poznati makedonski radijski voditelj, Di-Džej i producent Kiril Zarlinov, poznatiji kao Di-Džej Еrik Foks, objavio je pjesmu koju mu je, kako je  rekao, njegov prijatelj Toše “ostavio u amanet”.

Kiril je ovog bio gost Jutarnjeg programa na našoj televiziji, gdje je otkrio detalje u vezi s ovom pjesmom.

"Pjesma je bila urađena prije 20 godina. Čekali smo toliko samo zbog toga što je bio samo običan demo i nije moglo da se uradi. Tek sada postoji tehnologija kojom bismo izdvojili vokal i pijano kako bi se uradio studijski snimak", rekao je Zarlinov.

On ističe da se u pjesmi zaista čuje Tošetov glas.


Lažni monah ojadio ženu - obećao joj partnera i brojeve za loto: Zvučao je ozbiljno

Lažni monah ojadio ženu - obećao joj partnera i brojeve za loto: Zvučao je ozbiljno

"Da, da, da. Puno su ljudi pitali o tome je li ovo zaista Tošetov glas. Da ovo je stvarno Tošetov glas. On pjeva ovu pjesmu, i tu nema diskusije", dodaje producent.

Otkriva da postoje još dvije pjesme.

"Ima još dvije pjesme što smo uradili. Nešto ćemo probati da uradimo uz pomoć AI tehnologije, međutim vidjećemo to kasnije da izađe za sljedeći njegov rođendan", kaže Kiril.

Objasnio je i kako je nastala objavljena pjesma.

"Bio je mjesec septembar 2004. godine kada je Toše došao kod mene. On je dolazio često puta kada smo radili neke demo snimke. Rekao mi je da ima neku pjesmu koju bi htio da uradimo i rekao 'ajde da probamo na aranžeru da uradimo da vidimo kako će da izađe'. Snimali smo taj prvi demo kod mene, međutim, bilo je nekih malih problema sa mikrofonom. Nije baš bio dobar mikrofon da se ispjeva vokal kao što treba i rekli smo da ćemo da snimamo jopš jedan demo", rekao je Kiril i nastavio:

"Ovaj demo koji smo sada koristili za pjesmu je kod njega kod kuće. Nedjelju dana je snimano. Tako smo uspjeli da snimimo taj demo. Međutim, poslije toga on je otišao na put negdje i ostala je pjesma kod mene da je doradim i tako je ostala u mom kompjuteru i nismo mogli da je doradimo. On je snimao druge pjesme od Zorana Đorđevića i tako je ona ostala sve vrijeme kod mene u kompjuteru. Poslije se desilo što se desilo - tragedija i jednostavno pjesma je na neki način bila zaboravljena".


Bh. grad soli ostaje bez soli

Bh. grad soli ostaje bez soli

A šta bi Toše sada rekao na ovu pjesmu?

"Ja sam uradio sve, mislim, na način kao što bi Toše htio da zvuči pjesma. I htio bih da zahvalim svim prijateljima koji su pomogli ovdje da to uradimo. Mislim da pjesma zvuči onako kako bi on htio, zbog toga što je on volio onaj pop-rok stil. Mislim da smo uradili dobar posao, mislim da bi Toše bio ponosan", govori Kiril emotivno i dodaje da su komentari na pjesmu zaista dobri.

Govoreći o preostale dvije Tošetove pjesme koje su kod njega Kiril kaže:

"Kod mene postoje još dvije njegove pjesme. Ima nešto engleski otpjevano, pa probaćemo, koliko je u mogućnosti, nešto da uradimo od tog materijala za sljedeći njegov rođendan, da probamo da izađe još jedna pjesma. Bilo bi super zato što su pjesme stvarno mnogo dobre".

Pratite nas i putem Vibera