Pred prepunom salom

Rođendan Dostojevskog u Novgorodu sa Ivanom Žigon i predstavom "Idiot“

  • Izvor: Agencije
  • 12.11.2023. 20:50

Povodom rođendana Dostojevskog u Novgorodu se prikazuje revijal predstava po romanima velikog pisca već 27 godina. Ovoga puta Srbija je imala svog predstavnika.

Ivana Žigon kao režiser predstave “Idiot” ostvarene u nacionalnom teatru "Maksim Gorki" u Minsku, sa trupom ovog teatra boravila je u Velikom Novgorodu. Najmasovniju predstavu na čitavom festivalu, koji nije takmičarskog karaktera - čekala je prepuna sala koja je ansambl ispratila ovacijama.

U predstavi  “Idiot” učestvuje oko 40 glumaca, predstava traje više od tri sata i mnogi je doživljavaju kao kulturni fenomen. Upravo mladi su najčešći posjetioci ove predstave u Minsku i pozdravljaju junake Dostojevskog usklicima i ovacijama. To je i sada činilo atmosferu na predstavi, odigranoj u sali Državne filharmonije u zidinama najstarijeg ruskog Kremlja.

Ivana Žigon je povodom rođendana Dostojevskog posjetila i potomke Dostojevskog u Sankt Peterburgu.

Zanimljiv je bio i susret Ivane Žigon sa horom Svetog Jovana Damaskina upravo u Vladimirskoj crkvi - preko puta muzeja Dostojevskog. U toj crkvi se Fjodor Mihajlović molio tokom posljednje decenije svog života.

Dirigent ovog hora Irina Boldiševa je tokom višedecenijske posvećenosti odnjegovala više od hiljadu djece koja u Peterburgu danas pjevaju i srpske duhovne i narodne pjesme o Kosmetu, jer je Ivana svoje Kosovske božure pobratimila sa horom Svetog Jovana Damaskina još 2007. godine.

(Bratstvo)

Pratite nas i putem Vibera