Пред препуном салом

Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом "Идиот“

  • Извор: Агенције
  • 12.11.2023. 20:50

Поводом рођендана Достојевског у Новгороду се приказује ревијал представа по романима великог писца већ 27 година. Овога пута Србија је имала свог представника.

Ивана Жигон као режисер представе “Идиот” остварене у националном театру "Максим Горки" у Минску, са трупом овог театра боравила је у Великом Новгороду. Најмасовнију представу на читавом фестивалу, који није такмичарског карактера - чекала је препуна сала која је ансамбл испратила овацијама.

У представи  “Идиот” учествује око 40 глумаца, представа траје више од три сата и многи је доживљавају као културни феномен. Управо млади су најчешћи посјетиоци ове представе у Минску и поздрављају јунаке Достојевског усклицима и овацијама. То је и сада чинило атмосферу на представи, одиграној у сали Државне филхармоније у зидинама најстаријег руског Кремља.

Ивана Жигон је поводом рођендана Достојевског посјетила и потомке Достојевског у Санкт Петербургу.

Занимљив је био и сусрет Иване Жигон са хором Светог Јована Дамаскина управо у Владимирској цркви - преко пута музеја Достојевског. У тој цркви се Фјодор Михајловић молио током посљедње деценије свог живота.

Диригент овог хора Ирина Болдишева је током вишедеценијске посвећености одњеговала више од хиљаду дјеце која у Петербургу данас пјевају и српске духовне и народне пјесме о Космету, јер је Ивана своје Косовске божуре побратимила са хором Светог Јована Дамаскина још 2007. године.

(Братство)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм