Ne ostavlja ravnodušnim

Spot za najtužniju pjesmu krije još tužniju priču

  • Izvor: Krstarica
  • 05.03.2024. 18:20

Spot za pjesmu "Hurt" Džonija Keša osvojio je titulu najboljeg muzičkog spota svih vremena. Ipak, ponio je još jednu „titulu” – najtužniju pjesmu objavljenu u posljednjih 100 godina.

Naime, to je bio posljednji muzički spot u kojem su se pojavili Džoni Keš, kao i njegova supruga muzičarka Džun Karter. To je bio i njihov posljednji zajednički snimak.

Džun je preminula tri mjeseca nakon objavljivanja spota, a Džoni od tuge četiri mjeseca poslije nje. Tako se nekako poklopilo da pjesma i pjeva o prolaznosti, iako je obrada grupe „Nine Inch Nailsa“, Džoni ju je učinio posebnom. U spotu se mogu vidjeti i njih dvoje kada su bili mladi.

Za režiju spota zadužen je bio Mark Romanek, koji je samo godinu prije izbacio veliki filmski hit “One Hour Photo”. Romanek je jedva uspio da nagovori producenta Rika Rubina da ga pusti da on snima bez ikakve novčane nadoknade.

Snimanje je bilo zatvoreno za javnost, platinaste ploče, kavijar, jastog, banketi, klipovi iz karijere Džonija Keša, njegova supruga Džun, i klavir.

,,Ono što sam sa spotom htio da uradim, kako bi pojačao emocije koje pjesma izaziva, jeste da rascvjetam srca ljudi. Htio sam da im ispričam priču o prolaznosti života i veličini smrti. Želio sam da ispričam priču o postepenoj degradaciji žanra, ere i stavova“, pričao je Romanek u jednom dokumentarcu.

Spot je producirao jedan od najpoznatijih muzičkih producenata Rik Rubin, koji je izjavio:

„Plakao sam kada sam ga gledao. Da imate tu vrstu emocije nakon filma od dva sata, to je veliko dostignuće, ali nakon četvorominutnog spota, to je šokantno.”

I Romanek, koji je snimao spot je plakao, oborio ga je momenat sipanja vina iz krhkih ruku muzičke legende.

Kešova kuća gdje je sniman spot, i u kojoj je proveo blizu 30 godina izgorjela je 2007. godine – što daje još jednu tužnu notu.

Džoni je bio nevjerovatno produktivan, snimio je 97 albuma i 105 kompilacija, u posljednjem dijelu karijere snimao je obrade, a mnoge su bolje od originala.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.