Не оставља равнодушним

Спот за најтужнију пјесму крије још тужнију причу

  • Извор: Крстарица
  • 05.03.2024. 18:20

Спот за пјесму "Hurt" Џонија Кеша освојио је титулу најбољег музичког спота свих времена. Ипак, понио је још једну „титулу” – најтужнију пјесму објављену у посљедњих 100 година.

Наиме, то је био посљедњи музички спот у којем су се појавили Џони Кеш, као и његова супруга музичарка Џун Картер. То је био и њихов посљедњи заједнички снимак.

Џун је преминула три мјесеца након објављивања спота, а Џони од туге четири мјесеца послије ње. Тако се некако поклопило да пјесма и пјева о пролазности, иако је обрада групе „Nine Inch Nailsa“, Џони ју је учинио посебном. У споту се могу видјети и њих двоје када су били млади.

За режију спота задужен је био Марк Романек, који је само годину прије избацио велики филмски хит “One Hour Photo”. Романек је једва успио да наговори продуцента Рика Рубина да га пусти да он снима без икакве новчане надокнаде.

Снимање је било затворено за јавност, платинасте плоче, кавијар, јастог, банкети, клипови из каријере Џонија Кеша, његова супруга Џун, и клавир.

,,Оно што сам са спотом хтио да урадим, како би појачао емоције које пјесма изазива, јесте да расцвјетам срца људи. Хтио сам да им испричам причу о пролазности живота и величини смрти. Желио сам да испричам причу о постепеној деградацији жанра, ере и ставова“, причао је Романек у једном документарцу.

Спот је продуцирао један од најпознатијих музичких продуцената Рик Рубин, који је изјавио:

„Плакао сам када сам га гледао. Да имате ту врсту емоције након филма од два сата, то је велико достигнуће, али након четвороминутног спота, то је шокантно.”

И Романек, који је снимао спот је плакао, оборио га је моменат сипања вина из крхких руку музичке легенде.

Кешова кућа гдје је сниман спот, и у којој је провео близу 30 година изгорјела је 2007. године – што даје још једну тужну ноту.

Џони је био невјероватно продуктиван, снимио је 97 албума и 105 компилација, у посљедњем дијелу каријере снимао је обраде, а многе су боље од оригинала.



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм