Dodjela 7. januara

Za „Barbi“ najviše nominacija za Zlatne globuse, „Openhajmer“ joj za petama

  • Izvor: RTS
  • 11.12.2023. 22:36

Komedija Grete Gervig o najpopularnijoj lutki ima devet nominacija za Zlatne globuse, a u stopu je prati film Kristofera Nolana „Openhajmer“ sa osam, dok „Poor Things“ sa Еmom Stoun i Skorsezeova „Ubistva pod cvjetnim mjesecom“ imaju po sedam šansi za osvajanje priznanja koje dodjeljuju strani novinari.

Bioskopska senzacija Barbi, koja je raspametila publiku i prije nego što je stigla na veliko platno, i film sa najvećom zaradom u 2023. godini, dominira i u nominacijama za 81. dodjelu Zlatnih globusa.

Pastelnim nijansama obojena satira Grete Gervig ima devet prilika da osvoji Zlatni globus. Barbi je nominovana za najbolji film (komedija ili mjuzikl), najbolji scenario, režiju, glavnu glumicu (Margo Robi), sporednog glumca (Rajana Goslinga) kao i tri nominacije u kategoriji originalne pjesme.

Nominovani za najbolji (mjuzikl ili komedija):

Barbi

Poor Things

Američka fikcija

The Holdovers

May December

Vazduh

Barbi se tako, po broju nominacija u svojoj kategoriji, izjednačila sa Kabareom iz 1972. godine, a ima dve nominacije manje od ostvarenja Nešvil iz 1975. godine. Nalazi se i među nominovanim ostvarenjima za novu nagradu za blokbaster filmove, pored Openhajmera – filma koji je nesvakidašnjim nadmetanjem sa Barbi dramatično povećao bioskopsku posjetu tokom ljeta – kao i nastavaka Džona Vika, Čuvara galaksije, Spajdermena i Nemoguće misije. Koncertni film Tejlor Svift i animirani hit Super Mario takođe su kandidati za ovu nagradu.

Metoda koju Japanci koriste kada imaju nesanicu

Metoda koju Japanci koriste kada imaju nesanicu

Biografski film Kristofera Nolana o naučniku Robertu Openhajmeru prikupio je osam nominacija, među kojima su i one u kategorijama za glavnog glumca (Kilijan Marfi), sporednu glumicu (Еmili Blant) i sporednog glumica (Robert Dauni Džunior).

Nominovani za najbolji film (drama):

Openhajmer

Ubistva pod cvjetnim mesecom

Maestro

Prošli životi

Zona interesovanja

Anatomija pada

''Poor Things'', divlja fantazija Jorgosa Lantimosa o ženi koja je reinkarnacijom dobila mozak bebe, prošla je bolje nego što se očekivalo i dobila sedam nominacija. Isto toliko nominacija za Zlatni globus ima film ''Ubistva pod cvjetnim mjesecom'' Martina Skorsezea.

Spilberg počinje projekat o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra

Spilberg počinje projekat o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra

Priznanju za glavnu glumicu u komediji ili mjuziklu mogu se nadati Еma Stoun (Poor Things), Dženifer Lorens (Devojka za sve), Natali Portman (May December) i Fantazija Barino (u novoj verziji mjuzikla The Color Purple).

U kategoriji drame odlične noseće uloge imale su Lili Gledstoun (Ubistva pod cvjetnim mjesecom), Anet Bening (u drami Nyad), Sandra Haler (u Zlatnom palmom nagrađenom filmu Anatomija pada), Greta Li (za rolu u Prošlim životima) i Kejli Speni (kao Prisila Presli u filmu Sofije Kopole o Еlvisovoj supruzi).

Najbolji režiser:

Bredli Kuper (Maestro)

Greta Gervig (Barbi)

Jorgos Lantimos (Poor Things)

Kristofer Nolan (Openhajmer)

Martin Skorseze (Ubistva pod cvjetnim mjesecom)

Selin Song (Prošli životi)

Zahvaljujući ulozi u komediji Aleksandra Pejna The Holdovers, Pol Džijamati je favorit na prilično ujednačenoj listi glavnih glumaca u komediji ili mjuziklu na kojoj su i Met Dejmon (Vazduh), Nikolas Kejdž (Scenario snova), Timoti Šalame (Vonka), Džefri Rajt (Američka fikcija) i Hoakin Finiks (Bo je uplašen).

Ovo je najbolji evropski film za 2023. godinu

Ovo je najbolji evropski film za 2023. godinu

Izuzetne glavne uloge u dramskim ostvarenjima imali su Bredli Kuper (Maestro), Kilijan Marfi (Openhajmer), Kolman Domingo (Rustin), Leonardo Dikaprio (Ubistva pod cvjetnim mjesecom), Еndru Skot (All of Us Strangers) i Bari Kogan (Saltburn).

Osim Openhajmera, još jedan film britanskog reditelja probio se u holivudskim krugovima, kao i na festivalima: Zona interesovanja (The Zone of Interest) Džonatana Glejzera, u kojem Helga i Rudolf Hes stvaraju idiličan dom za sebe i svoju djecu neposredno ispred kapija Aušvica.

Film je nominovan u kategoriji najbolje drame, najboljeg filma na jeziku van engleskog govornog područja i najbolju muziku. Popularnost filma Barbi pomogao je Studiju Vorner da dobije 12 nominacija, dok je Netfliks prikupio 13 za svoje filmove i TV programe – što je manje nego prethodnih godina (ove godine platforma je imala 20 nominacija).

Lepa Brena odgovorila na optužbe HRT-a

Lepa Brena odgovorila na optužbe HRT-a

Britanske produkcije takođe zauzimaju istaknuto mjesto među TV nominacijama. Prednjači Nasleđe (Succession) sa devet nominacija za nagrade, osam za glumce i još jednu za najbolju dramu. Imelda Stonton, Dominik Vest i Еlizabet Debicki nominovani su za rad u seriji Kruna, koja je takođe u kategoriji za najbolju dramu.

Zlatni globusi i Oskari

Ceremonija dodjele održaće se 7. januara, četiri dana prije početka glasanja za Oskare. Ipak, uticaj Zlatnih globusa na najprestižnije filmske nagrade je diskutabilan.

Prošle godine glavni dobitnici nagrada Holivudskog udruženja stranih novinara nisu slavili na dodjeli Oskara. Nakon dugogodišnje saradnje organizatora dodele Zlatnih globusa sa kućom Еn-Bi-Si, ceremonija u januaru biće prva koju će prenositi američka mreža Si-Bi-Еs.

Takođe, to će biti prva dodjela nakon značajne reorganizacije ovog ljeta koja je dovela do raspuštanja Holivudskog udruženja stranih novinara. Udruženje stranih novinara u Holivudu osnovano je 1944. godine kao način da se štampi na stranim jezicima omogući pristup zvijezdama.

Ko je vlasnik Mjeseca i svih njegovih resursa?

Ko je vlasnik Mjeseca i svih njegovih resursa?

Dugo su ga pratile kontroverze koje su narušile njen kredibilitet, kao i skandali sa seksualnim napadima, bojkoti od strane publicista i optužbe o brojnim etičkim propustima koji uključuju moguće podmićivanje.

Udruženje se posebno našlo na meti kritika kada je 2021. otkriveno da među 91 članom sa pravom glasa nije bilo pripadnika crne rase. Udruženje je raspušteno, a nekada dobrotvorna organizacija postala je profitna kompanija, nakon što je prodata kompaniji „Dick Clark Productions“.

Oformljen je novi rukovodeći tim, a restrukturiranje bi trebalo da omogući veću odgovornost. Broj članova povećan je na 300 iz 75 zemalja. Za razliku od Bafte i Oskara, gdje je filmskih radnika sa pravom glasa 6.000, odnosno 10.000, tijelo koje bira dobitnike Zlatnih globusa sastoji se od ljudi koji izveštavaju o filmu i TV sadržaju. 

Pratite nas i putem Vibera