Додјела 7. јануара

За „Барби“ највише номинација за Златне глобусе, „Опенхајмер“ јој за петама

  • Извор: РТС
  • 11.12.2023. 22:36

Комедија Грете Гервиг о најпопуларнијој лутки има девет номинација за Златне глобусе, а у стопу је прати филм Кристофера Нолана „Опенхајмер“ са осам, док „Poor Things“ са Емом Стоун и Скорсезеова „Убиства под цвјетним мјесецом“ имају по седам шанси за освајање признања које додјељују страни новинари.

Биоскопска сензација Барби, која је распаметила публику и прије него што је стигла на велико платно, и филм са највећом зарадом у 2023. години, доминира и у номинацијама за 81. додјелу Златних глобуса.

Пастелним нијансама обојена сатира Грете Гервиг има девет прилика да освоји Златни глобус. Барби је номинована за најбољи филм (комедија или мјузикл), најбољи сценарио, режију, главну глумицу (Марго Роби), споредног глумца (Рајана Гослинга) као и три номинације у категорији оригиналне пјесме.

Номиновани за најбољи (мјузикл или комедија):

Барби

Poor Things

Америчка фикција

The Holdovers

May December

Ваздух

Барби се тако, по броју номинација у својој категорији, изједначила са Кабареом из 1972. године, а има две номинације мање од остварења Нешвил из 1975. године. Налази се и међу номинованим остварењима за нову награду за блокбастер филмове, поред Опенхајмера – филма који је несвакидашњим надметањем са Барби драматично повећао биоскопску посјету током љета – као и наставака Џона Вика, Чувара галаксије, Спајдермена и Немогуће мисије. Концертни филм Тејлор Свифт и анимирани хит Супер Марио такође су кандидати за ову награду.

Метода коју Јапанци користе када имају несаницу

Метода коју Јапанци користе када имају несаницу

Биографски филм Кристофера Нолана о научнику Роберту Опенхајмеру прикупио је осам номинација, међу којима су и оне у категоријама за главног глумца (Килијан Марфи), споредну глумицу (Емили Блант) и споредног глумица (Роберт Дауни Џуниор).

Номиновани за најбољи филм (драма):

Опенхајмер

Убиства под цвјетним месецом

Маестро

Прошли животи

Зона интересовања

Анатомија пада

''Poor Things'', дивља фантазија Јоргоса Лантимоса о жени која је реинкарнацијом добила мозак бебе, прошла је боље него што се очекивало и добила седам номинација. Исто толико номинација за Златни глобус има филм ''Убиства под цвјетним мјесецом'' Мартина Скорсезеа.

Спилберг почиње пројекат о злочинима које је починио Хамас 7. октобра

Спилберг почиње пројекат о злочинима које је починио Хамас 7. октобра

Признању за главну глумицу у комедији или мјузиклу могу се надати Ема Стоун (Poor Things), Џенифер Лоренс (Девојка за све), Натали Портман (May December) и Фантазија Барино (у новој верзији мјузикла The Color Purple).

У категорији драме одличне носеће улоге имале су Лили Гледстоун (Убиства под цвјетним мјесецом), Анет Бенинг (у драми Nyad), Сандра Халер (у Златном палмом награђеном филму Анатомија пада), Грета Ли (за ролу у Прошлим животима) и Кејли Спени (као Присила Пресли у филму Софије Кополе о Елвисовој супрузи).

Најбољи режисер:

Бредли Купер (Маестро)

Грета Гервиг (Барби)

Јоргос Лантимос (Poor Things)

Кристофер Нолан (Опенхајмер)

Мартин Скорсезе (Убиства под цвјетним мјесецом)

Селин Сонг (Прошли животи)

Захваљујући улози у комедији Александра Пејна The Holdovers, Пол Џијамати је фаворит на прилично уједначеној листи главних глумаца у комедији или мјузиклу на којој су и Мет Дејмон (Ваздух), Николас Кејџ (Сценарио снова), Тимоти Шаламе (Вонка), Џефри Рајт (Америчка фикција) и Хоакин Финикс (Бо је уплашен).

Ово је најбољи европски филм за 2023. годину

Ово је најбољи европски филм за 2023. годину

Изузетне главне улоге у драмским остварењима имали су Бредли Купер (Маестро), Килијан Марфи (Опенхајмер), Колман Доминго (Rustin), Леонардо Дикаприо (Убиства под цвјетним мјесецом), Ендру Скот (All of Us Strangers) и Бари Коган (Saltburn).

Осим Опенхајмера, још један филм британског редитеља пробио се у холивудским круговима, као и на фестивалима: Зона интересовања (The Zone of Interest) Џонатана Глејзера, у којем Хелга и Рудолф Хес стварају идиличан дом за себе и своју дјецу непосредно испред капија Аушвица.

Филм је номинован у категорији најбоље драме, најбољег филма на језику ван енглеског говорног подручја и најбољу музику. Популарност филма Барби помогао је Студију Ворнер да добије 12 номинација, док је Нетфликс прикупио 13 за своје филмове и ТВ програме – што је мање него претходних година (ове године платформа је имала 20 номинација).

Лепа Брена одговорила на оптужбе ХРТ-а

Лепа Брена одговорила на оптужбе ХРТ-а

Британске продукције такође заузимају истакнуто мјесто међу ТВ номинацијама. Предњачи Наслеђе (Succession) са девет номинација за награде, осам за глумце и још једну за најбољу драму. Имелда Стонтон, Доминик Вест и Елизабет Дебицки номиновани су за рад у серији Круна, која је такође у категорији за најбољу драму.

Златни глобуси и Оскари

Церемонија додјеле одржаће се 7. јануара, четири дана прије почетка гласања за Оскаре. Ипак, утицај Златних глобуса на најпрестижније филмске награде је дискутабилан.

Прошле године главни добитници награда Холивудског удружења страних новинара нису славили на додјели Оскара. Након дугогодишње сарадње организатора доделе Златних глобуса са кућом Ен-Би-Си, церемонија у јануару биће прва коју ће преносити америчка мрежа Си-Би-Ес.

Такође, то ће бити прва додјела након значајне реорганизације овог љета која је довела до распуштања Холивудског удружења страних новинара. Удружење страних новинара у Холивуду основано је 1944. године као начин да се штампи на страним језицима омогући приступ звијездама.

Ко је власник Мјесеца и свих његових ресурса?

Ко је власник Мјесеца и свих његових ресурса?

Дуго су га пратиле контроверзе које су нарушиле њен кредибилитет, као и скандали са сексуалним нападима, бојкоти од стране публициста и оптужбе о бројним етичким пропустима који укључују могуће подмићивање.

Удружење се посебно нашло на мети критика када је 2021. откривено да међу 91 чланом са правом гласа није било припадника црне расе. Удружење је распуштено, а некада добротворна организација постала је профитна компанија, након што је продата компанији „Dick Clark Productions“.

Оформљен је нови руководећи тим, а реструктурирање би требало да омогући већу одговорност. Број чланова повећан је на 300 из 75 земаља. За разлику од Бафте и Оскара, гдје је филмских радника са правом гласа 6.000, односно 10.000, тијело које бира добитнике Златних глобуса састоји се од људи који извештавају о филму и ТВ садржају. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)