Festival je sinoć otvoren

Želimir Žilnik primio nagradu "Beogradski pobednik" na otvaranju FЕST-a

  • Izvor: Agencije
  • 24.02.2024. 12:40

Srpski i jugoslovenski reditelj i scenarista Želimir Žilnik sinoć je primio prestižnu nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, na svečanom otvaranju 52. izdanja FЕST-a u velikoj sali Mts Dvorane.

Navedenu nagradu Žilniku je uručio umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić.

Neposredno prije dodele nagrade, na velikom platnu su emitovani inserti iz bogatog opusa Žilnikove filmografije.

"Iskreno se zahvaljujem FЕST-u na ovoj važnoj nagradi, prije svega zato što znam, kao što svi mi znamo, da festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima svake godine u Srbiji jeste ovaj naš FЕST koji traje već 52 godine", istakao je Žilnik.

Tokom skoro šest decenija karijere Žilnik je snimio oko 60 filmova.

Otkriveno zašto su na snimanju

Otkriveno zašto su na snimanju "Titanika" angažovani niski ljudi

"Na FЕST-u sam tako uvijek bio u procesu učenja, a ne samo gledanja filmova. Ne mogu da se ne sjetim svih mojih saradnika. Istina je da u svojim skoro 60 filmova ne bih mogao da postignem ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kreativnost i energiju saradnika. Bili su to glumci, interpretatori, tehnička ekipa, producenti. I siguran sam da je sve njih bilo za ovih 60 godina karijere onoliko koliko sve vas sada ima u cijeloj sali sa sve balkonom", naglasio je.

Želimir Žilnik je time zvanično otvorio 52. FЕST uz aplauz publike. Voditelji ceremonije otvaranja 52. FЕST-a glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović su predstavili biografiju Želimira Žilnika, laureata nagrade "Beogradski pobednik". Umjetnički direktor Jugoslav Pantelić se u svom govoru na otvaranju FЕST-a osvrnuo na sam slogan "Idi i gledaj", prema naslovu istoimenog sovjetskog ratnog filma iz 1985. godine, u režiji Еlema Klimova i istakao da je slogan istovremeno i poziv ljubiteljima sedme umjetnosti da gledaju nova ostvarenja i priđu im otvorenog srca.

Fanovi nestrpljivo očekuju novu ljubavnu komediju

Fanovi nestrpljivo očekuju novu ljubavnu komediju

On je dodao da je riječ je o filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva svijeta i poručuju raznolike priče svaki na svoj način.

"Slogan 52. FЕST-a 'Idi i gledaj' je pokušaj da povratimo osjećaj iznenađenja i otkrivanja. To je onaj osjećaj kada nešto vidimo prvi put. Vjerujem da ste proučili program FЕST-a i da imate već svoje favorite. 'Idi i gledaj' predstavlja ne samo poziv za posmatranje filmova, već i svijeta oko nas. Filmovi imaju tu moć da nam pružaju i drugačiji pogled na stvari", naveo je Pantelić.

Pratite nas i putem Vibera