Фестивал је синоћ отворен

Желимир Жилник примио награду "Београдски победник" на отварању ФЕСТ-а

  • Извор: Агенције
  • 24.02.2024. 12:40

Српски и југословенски редитељ и сценариста Желимир Жилник синоћ је примио престижну награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности, на свечаном отварању 52. издања ФЕСТ-а у великој сали Мтс Дворане.

Наведену награду Жилнику је уручио умјетнички директор и селектор фестивала Југослав Пантелић.

Непосредно прије доделе награде, на великом платну су емитовани инсерти из богатог опуса Жилникове филмографије.

"Искрено се захваљујем ФЕСТ-у на овој важној награди, прије свега зато што знам, као што сви ми знамо, да фестивал са најбољим репертоаром и најинтересантнијим филмовима сваке године у Србији јесте овај наш ФЕСТ који траје већ 52 године", истакао је Жилник.

Током скоро шест деценија каријере Жилник је снимио око 60 филмова.

Откривено зашто су на снимању

Откривено зашто су на снимању "Титаника" ангажовани ниски људи

"На ФЕСТ-у сам тако увијек био у процесу учења, а не само гледања филмова. Не могу да се не сјетим свих мојих сарадника. Истина је да у својим скоро 60 филмова не бих могао да постигнем ни један посто да нисам имао фантастичну креативност и енергију сарадника. Били су то глумци, интерпретатори, техничка екипа, продуценти. И сигуран сам да је све њих било за ових 60 година каријере онолико колико све вас сада има у цијелој сали са све балконом", нагласио је.

Желимир Жилник је тиме званично отворио 52. ФЕСТ уз аплауз публике. Водитељи церемоније отварања 52. ФЕСТ-а глумци Љубинка Кларић и Јован Јовановић су представили биографију Желимира Жилника, лауреата награде "Београдски победник". Умјетнички директор Југослав Пантелић се у свом говору на отварању ФЕСТ-а осврнуо на сам слоган "Иди и гледај", према наслову истоименог совјетског ратног филма из 1985. године, у режији Елема Климова и истакао да је слоган истовремено и позив љубитељима седме умјетности да гледају нова остварења и приђу им отвореног срца.

Фанови нестрпљиво очекују нову љубавну комедију

Фанови нестрпљиво очекују нову љубавну комедију

Он је додао да је ријеч је о филмовима који долазе са најразличитијих крајева свијета и поручују разнолике приче сваки на свој начин.

"Слоган 52. ФЕСТ-а 'Иди и гледај' је покушај да повратимо осјећај изненађења и откривања. То је онај осјећај када нешто видимо први пут. Вјерујем да сте проучили програм ФЕСТ-а и да имате већ своје фаворите. 'Иди и гледај' представља не само позив за посматрање филмова, већ и свијета око нас. Филмови имају ту моћ да нам пружају и другачији поглед на ствари", навео је Пантелић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм