ATV

Izuzetno cijenjena

Ova biljka se smatra jednom od najzdravijih na svijetu

  • Izvor: B92
  • 21.11.2023. 14:17

Stari Еgipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom koja ima čudotvorne osobine.

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima, ali još je uvijek potcijenjen u poređenju s keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Raštan sadrži supstance koje aktiviraju stvaranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija.

Studije pokazuju da ljudi koji jedu velike količine raštana i drugih biljaka iz iste porodice imaju daleko manji rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog crijeva, dojke i jajnika.

Raštan kao zaštitnik protiv raka jajnika

Raštan je bogat i flavonoidom zvanim maempferol. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 odsto manji rizik od raka jajnika ako unose veće količine maempferola. Osim u raštanu, ova supstanca nalazi se u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku, spanaću i borovnicama.


Stigao je period koji donosi pozitivne promjene za tri znaka

Stigao je period koji donosi pozitivne promjene za tri znaka

Idealno bi bilo raštan jesti 3 do 5 puta nedjeljno. Da bi se iz raštana izvuklo što više koristi, treba ga samo prokuvati 5–10 minuta i začiniti morskom solju, maslinovim uljem, limunom. Može se dodati i bijeli luk i biber.

Karotenoidi iz raštana smanjuju rizik dobijanja katarakte

Raštan je poznat i po supstancama zvanim karotenoidi. Izdvajamo dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Ova dva sastojka pomažu u sprečavanju oštećenje očiju od pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zracima.

Studije su pokazale da ova dva kartenoida smanjuju rizik dobijanja katarakte.

Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, celulozom, kalcijumom, bakrom. Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjivih sastojaka stavlja raštan na poziciju superzvijezde zdrave hrane.

Prije konzumacije, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, ali ih ne treba natapati u vodi jer tako može da izgubi vitamine topljive u vodi.


Zatočio djevojku i tukao je pa dobio batine od njenog bivšeg dečka

Zatočio djevojku i tukao je pa dobio batine od njenog bivšeg dečka

U frižideru ostaje svjež i do pet dana. Čuvajte tako da prozirnom folijom i maksimalno istisnete vazduh. Tako neće uvenuti, požutjeti i izgubiti vrijedne sastojke.

O raštanu je pisao "Njujork tajms"

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svijetu svjedoči činjenica da je prestižni "Njujork tajms" raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i ljekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara.

Na američkim jelovnicima pravi bum doživjela je ova biljka u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci.

Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane, prenosi "B92".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: