Banjaluka

Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja

  • Izvor: ATV
  • 07.01.2024. 19:05

Tačno u ponoć zvona na Hramu Hrista Spasitelja označila su početak božićne liturgije.

Na stotine Banjalučana okupilo se da dočeka najradosniji hrišćanski praznik, poslate su poruke mira i ljubavi svima koji ovaj praznik dočekuju u svojim domovima. 

„Smatram da je najprije potrebno da ga proslavimo u krugu naše porodice i bližnjih i ovom prilikom želim svim gledaocima da poželim miran i blagoslovljen božić. Mir Božiji, Hristos se rodi!“

"Božić predstavlja jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika kojim proslavljamo Hristovo rođenje. Iz godine u godinu dolazim ovdje na ponoćku u Hram i pričešće, raduje me što svake godine vidim sve veći broj okupljenih vjernika.“ 

„Praznik treba sve da nas podsjeća da volimo svoje bližnje i da se radujemo za njih, kao što je Gospod radi velike ljubavi radi nas sišao sa neba i rodio se.“

Sveštenstvo, ali i vjerni narod ujedinjeni molitvom pjevali su zajedno.

Njegovo preosveštenstvo Еpiskop banjalučki Jefrem čestitao je svima Božić uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi!  

 „Sve pozdravljam radosnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi! Danas se sjećamo onih koji na pravdi stradaju, tamo gdje se vode ratovi i molimo se da Car mira blagoslovi da što prije zavlada mir kako bi ljudi uživali u blagodatima mira“, rekao je vladika Jefrem. 

Po završetku liturgije pročitana je i božićna poslanica patrijarha srpskog Porfirija i episkopa SPC koji su pozvali na molitvu za sve ljude na zemlji, a naročito srpski narod na Kosmetu. 

Mnogobrojni vjernici prisustvovali su ponoćnoj svetoj liturgiji koja je služena u Hramu Hrista Spasitelja ovdje u Banjaluci.

Nakon liturgije uslijedilo je pričešće vjernika koji su se za ovaj praznik pripremali postom. Jedni drugima poželjeli su dobro zdravlje, sreću i blagostanje. 

Pratite nas i putem Vibera